fbpx

PASSIKUVA SUOMI

VÄLKOMMEN TILL PASSFOTO!

MED YRKESKUNSKAP, SNABBT, ENKELT & PRISVÄRT

AKTUELLT

CORONA-INFO

VÅRA AFFÄRER ÄR ÖPPNA NORMALT! VI ANVÄNDA ANSIKTSMASK ALLTID I NÄRVARO AV KUNDEN OCH VI HÅLL SÄKERHETSAVSTÅNDET. I VÅRA AFFÄRER FINNS HANDDESINFEKTIONSMEDEL. VI TAR HAND OM RENHETEN I VÅRA AFFÄRER! 

SNABB INFO

OFFICIELLT IDENTITETSKORT

Pass och identitetskort är officiella identitetsbevis i Finland. Körkort är inte längre gällande för identitetsverifiering.

ATT ANSÖKA OM PASS PÅ NÄTET
  1. Kom in till oss för fotografering. Vi skickar ditt foto elektroniskt till polisen. Du får genast en bildkod med textmeddelande. Du behöver den till din ansökan. Du kan komma in till oss utan tidsbeställning! Öppettider kan finna på våra affärsspecifik sidor.

 

  1. Fyll i ansökan, www.poliisi.fi/arendehantering. Bifoga bildkoden som du fick från oss till din ansökan. Betala ansökan på nätet.

 

  1. Ansökan kan vanligen göras helt på nätet om dina fingeravtryck har tagits för ditt tidigare pass för högst 6 år sedan och ditt namn är detsamma som i ditt tidigare pass. Om dessa villkor inte uppfylls kan ansökan göras helt på nätet men den behandlas först när du besöker polisens serviceställe för identifiering. När du fyller i ansökan uppger systemet om du måste besöka servicestället.
ELEKTRONISKT PASSFOTO

Ett elektroniskt passfoto skickas direkt till polisen. Du får en bildkod som bifogar du till din ansökan. Elektroniskt passfotot kan använda också vid polisens serviceställe. Kom ihåg att ta bildkoden med dej!

HUR MAN ÄR PÅ ETT PASSFOTO

Generellt i passfoto, ansiktet ska vara helt synligt, kläder eller hår får inte täcka ansiktet, ögonen ska kunna urskiljas och ansiktsuttrycket ska vara neutralt. 

Munnen får inte vara öppen. Angående små barn kan man i viss mån ge avkall på kraven.

Vi rekommenderar att du tar bort glasögonen för fotografering. Så här förebygger skuggor, reflektioner och förvrängningar som skapas av glasögonen. 

Mörka glasögon och ögonlapp får användas endast av hälsoskal. 

Huvudbonad får användas av religiösa skäl eller hälsoskäl. Den får inte täcka eller skugga ansiktet. 

Peruk är tillåten om den används dagligen t ex. för medicinska skäl.

Man får bära smycken och makeup på passfotot men det får inte försämrar möjligheten att identifiering. T ex. ett puder kan man använda för att ta bort glans i ansiktet. 

HURDANT TYP AV FOTO BEHÖVER JAG FÖR ETT KÖRKORT

För ett körkort och ett mopedkort behöver du pappersfoton

Ett elektroniskt passfoto är gällande för körkort om polisen har accepterat ditt foto till ett pass/identitetskort. Om du ansöker om pass/identitetskort OCH körkort kan du använda samma elektroniskt passfotot. När du har tillstod ett pass/identitetskort kan du använda fotot på ditt körkort.

BETALNINGSFÖRBINDELSE

Du kan också betala med betalningsförbindelser! Förbereda sig att styrka din identitet! 

Betalningsförbindelsen är en handling genom vilket FPA binda sig att betala ett produkt eller service som en kund få. FPA kan till exempel bevilja betalningsförbindelsen för ett pass och passfoto. Studio och polisen fakturerar FPA. 

När du betala med betalningsförbindelsen, ge den för en serviceproducenten. Notera att betalningsförbindelser har ett giltighetstid och maximalt belopp. Kontrollera att betalningsförbindelsen är beviljat för passfotot! 

UPPEHÅLLSTILLSTÅND

För ett uppehållstillstånd behöver du ett passfoto. Fotot måste uppfylla kravs som anges i polisens anvisningar och det kan vara högst 6 månader gammalt. Du kan använda antingen elektroniskt eller pappersfotot. Om du använda elektroniskt fotot, kom ihåg att ta bildkod med dig till Migrationsverkets serviceställe! 

 

Läs mera om ett uppehållstillstånd och att ansöka om det i: https://migri.fi/sv/start, https://migri.fi/sv/ansokningar-om-uppehallstillstand 

VÅRA UPPASSNINGAR

UTAN TIDSBESTÄLLNINGEN

Komma när det passar på dej. Du behöver inte boka tid!

ELEKTRONISKT DIREKT TILL POLISEN

Passfoto skickas direkt till polisens e-tjänst. Du får genast en bildkod med textmeddelande!

VÄLJA DET BÄSTA FOTO

Hos oss du får alltid att se ditt foto och välja själv det bästa! Vi tar så många foton att du är nöjd!

PASSFOTO

Från oss får du elektroniskt passfotot direkt till polisen eller pappersfoto att tas med!

VISUMFOTO

Från oss får du visumfotot till många länder

Pappers eller elektroniskt!

CV FOTOGRAFERING

Från oss får du foton med hög kvalitet, snabbt och prisvärt! Du kan komma utan tidsbeställning!

MER INFORMATION!

VAD ÄR PASS? ELLER SNABBPASS?

VAD ÄR PASS?
Ett pass är ett resedokument tillstod till finska medborgare. Pass också fungerar som identitetsbevis. Även små barnen måste har ett pass.

När du använder ditt pass ska du beakta följande:
Du kan endast resa med gällande pass. Med söndrigt eller föråldrat pass kommer du inte heller igenom gränskontrollen!
Kontrollera ditt destinationslandet resebestämmelser med vilket slags pass du kan resa till landet och vad andra krav destinationslandet ställer på t ex. passets giltighetstid. 
Du kan inneha endast ett gällande pass. När du ansöker om ett nytt pass slutar ditt gamla pass att gälla även om den giltighetstid inte har löpt ut.
Giltighetstiden för ett vanligt pass är 5 år.

För ansökan om pass behöver du ett passfoto, elektroniskt eller pappers. Du kan fylla i ansökan både på nätet och vid polisens serviceställe. Elektroniskt passfotot kan använda också vid polisens serviceställe. Behålla bildkoden!

SNABBPASS
Du kan få passet snabbare mot en extraavgift. Kan det snabbpasset avhämtas senast på den andra vardagen efter beställning, om en ansökan har gjorts på nätet senast kl. 9 och det finns utrymme i snabbpasskvoten för samma dag!

EXPRESSPASS
Expresspass är ett vanligt pass som levererans med expressleveranshastighet.
Om en ansökan om expresspass har gjorts på nätet senast kl. 9 på en vardag, kan det färdiga passet avhämtas på samma eftermiddag kl. 16, om det finns utrymme i expresspasskvoten för samma dag.
Om ansökan göras vid serviceställe eller ansökan gjorde på nätet kräver ett identifieringsbesök är tidsgränsen kl. 11. Om ansökan har gjorts senare eller om ansökan ryms med först i kvoten för följande dag, kan det färdiga passet avhämtas följande vardag kl. 16. Ansökningar behandlas enbart på vardagar!

Du kan ansöka om express pass vid vilket serviceställe som helst, men det färdiga passet levereras endast till avhämtningsställena nedan:

Matkahuoltos terminal vid Kampen, Kamppi köpcentrum Narinken 1, Helsingfors
R-kiosken, Terminal 2, Helsingfors-Vanda flygplats
Verkkokauppa.com:s 24 h kiosk, Sandholmsgränden 11, Helsingfors

HÄMTA UT PASS
Vanligt passet skickas till Matkahuolto eller Matkahuoltos underleverantör beroende på vilken anstalt du har valt. Du får ett meddelande när ditt pass kan avhämtas! Meddelandet innehåller en försändelsekod. Behöver försändelsekoden och gällande identitetsbevis (pass/identitetskort) när du avhämtar ditt pass. Om du inte har sådana duger det pass eller identitetskort som nyligen gått up, om inget annat anges. Duger det inte körkort.

Du kan också ge en annan person fullmakt att avhämtar ditt pass. Personen som avhämtar ditt pass måste har gällande identitetsbevis (pass eller identitetskort). Duger det inte pass eller identitetskort som har gått up. Vårdnadshavaren behöver ingen fullmakt för att avhämta sitt minderåriga barns pass.
Leveranstiden för passet är 5-8 vardagar beroende på hur hektiskt är vid polisens serviceställen!

 

 

3 STEG FÖR ATT ANSÖKA OM PASS

Du kan också ansöka om pass på nätet!

1. KOM IN TILL OSS FÖR FOTOGRAFERING, vi skickar ditt foto elektroniskt till polisen. Du får en bildkod genast med textmeddelande. Du behöver den till din ansökan. Du kan komma in till oss utan tidsbeställning!

2. FYLL I ANSÖKAN, www.poliisi.fi/arendehantering. Bifoga bildkoden som du fick från oss till din ansökan. Betala ansökan på nätet. Ansökan kan vanligen göras helt på nätet om dina fingeravtryck har tagits för ditt tidigare pass för högst 6 år sedan och ditt namn är detsamma som i ditt tidigare pass. Om dessa villkor inte uppfylls kan ansökan göras helt på nätet men den behandlas först när du besöker polisens serviceställe för identifiering. När du fyller i ansökan uppger systemet om du måste besöka servicestället.

Ansökan kan göras helt vid polisens serviceställe men ansökan gjorde elektroniskt är billigare och snabbare. Ett elektroniskt passfoto kan använda också vid polisens serviceställe! Behålla bildkoden!

Passfotot som bifogas i ansökan kan vara högst 6 månader gammalt. Du kan ansöka ett identitetskort samtidigt med pass eftersom detsamma fotot avtalar till båda!

3. HÄMTA UT PASS, vanligt passet skickas till Matkahuolto eller Matkahuoltos underleverantör beroende på vilken anstalt du har valt. Du får ett meddelande när ditt pass kan avhämtas! Meddelandet innehåller en försändelsekod. Behöver försändelsekoden och gällande identitetsbevis (pass/identitetskort) när du avhämtar ditt pass. Om du inte har sådana duger det pass eller identitetskort som nyligen gått up, om inget annat anges. Duger det inte körkort.

Du kan också ge en annan person fullmakt att avhämtar ditt pass. Personen som avhämtar ditt pass måste har gällande identitetsbevis (pass eller identitetskort). Duger det inte pass eller identitetskort som har gått up. Vårdnadshavaren behöver ingen fullmakt för att avhämta sitt minderåriga barns pass. Leveranstiden för passet är 5-8 vardagar beroende på hur hektiskt är vid polisens serviceställen!

VAD ÄR IDENTITETSKORT?

VAD ÄR IDENTITETSKORT?
Ett identitetskort är ett bildförsett intyg om identitet. Identitetskort kan användas som resedokument i vissa länder i stället för pass. Kolla från polisens webbsida en lista om länder som identitetskortet kan användas som resedokument.

ATT ANSÖKA OM IDENTITETSKORT
Du kan ansöka om ett identitetskort på nätet eller vid polisens serviceställe. Men det är lättast att göra ansökan på nätet. Här är anvisningar att ansöka om identitetskort på nätet:

Kom in till oss för fotografering, vi skickar ditt foto elektroniskt direkt till polisen. Du får en bildkod med textmeddelande. Du behöver den till din ansökan. Du kan komma in till oss utan tidsbeställning!

Fyll i ansökan, www.poliisi.fi/arendehantering. Bifoga bildkoden du fick från oss till din ansökan. Betala ansökan på nätet.

Ansökan kan vanligen göras helt på nätet om du har identifierats för identitetskort/pass högst 6 år sedan och du har varit minst 12 år vid tidpunkten för identifieringen och ditt namn är detsamma som i ditt tidigare identitetskort/pass. Om dessa villkor inte uppfylls, ansökan behandlas först när du besöker polisens serviceställe för identifiering. När du fyller i ansökan uppger systemet om du måste besöka servicestället.

Ansökan kan göras helt vid polisens serviceställe men ansökan gjorde elektroniskt är billigare och snabbare. Ett elektroniskt foto kan använda också vid polisens serviceställe! Behålla bildkoden!
För ansökan om identitetskort behöver du ett passfoto (högst 6 månader gammalt). Om du nyligen har beviljats pass och fotot är högst 6 månader gammalt, kan samma foto användas i en ny ansökan.

HÄMTA UT IDENTITETSKORT
Vanligt identitetskort skickas till Matkahuolto eller Matkahuoltos underleverantör beroende på vilken anstalt du har valt. Du får ett meddelande när du kan avhämtar ditt identitetskort! Meddelandet innehåller en försändelsekod. Behöver försändelsekoden och gällande identitetsbevis (pass/identitetskort) när du avhämtar ditt identitetskort. Om du inte har sådana duger det pass eller identitetskort som nyligen gått up, om inget annat anges. Duger det inte körkort.

Du kan också ge en annan person fullmakt att avhämtar ditt identitetskort. Personen som avhämtar ditt identitetskort måste har gällande identitetsbevis (pass eller identitetskort). Duger det inte pass eller identitetskort som har gått up. Vårdnadshavaren behöver ingen fullmakt för att avhämta sitt minderåriga barns pass.

IDENTITETSKORT SOM RESEDOKUMENT

Ett identitetskort kan använda som resedokument i stället för pass.
Observera att identitetskort för minderåriga som utfärdats utan vårdnadshavarnas samtycke, identitetskort utan rätt att resa, identitetskort utfärdat för utlänning eller temporärt identitetskort kan inte användas som resedokument.
Kolla från polisens webbsida en lista om länder som identitetskortet kan användas som resedokument: https://www.poliisi.fi/identitetskort/anvand_om_identitetskort

VISSTE DU? Som nordisk medborgare behöver du inget resedokument i de nordiska länderna men du ska alltid vid behov kunna bevisa sin identitet och att du är medborgare i ett nordiska land. NOTERA! Körkortet inte har den medborgarskapsangivelse som krävs, körkortets landskod anger innehavarens födelseland.

ELEKTRONISKT PASSFOTO ELLER PÅ PAPPER

VAD ÄR ETT ELEKTRONISKT PASSFOTO?

Elektroniskt passfotot skickas direkt till polisen. Du får en bildkoden med textmeddelande. Bifoga bildkoden som du fick från oss till din ansökan! Elektroniskt passfotot kan använda också vid polisens serviceställe. Kom ihåg att ta bildkoden med dej!

Till vanligt identitetskort eller pass ansökan kan använda både ett elektroniskt foto och pappersfoto men bara med elektroniskt fotot kan du göra ansökning helt på nätet.

ELEKTRONISKT PASSFOTOT KAN ANVÄNDA TILL ANSÖKNINGAR OM FÖLJANDE TYPER:
PASS (tillfälligt pass, främlingspass, resedokument för flykting)
IDENTITETSKORT (med undantag av ett tillfällig identitetskort)
ORDNINGSVAKTSKORT
VÄKTARKORT också tillfälligt väktakort
KORT FÖR UTFÖRARE AV SÄKERHETSSKYDDSUPPGIFTER
VAPENHANTERINGSTILLSTÅND
UPPEHÅLLSTILLSTÅND, förnyelse av uppehållstillståndskort och uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar

För ett körkort och ett mopedkort behöver du pappersfoton.

KÖRKORTFOTO

För ett körkort och ett mopedkort behöver du pappersfoton.

Ett elektroniskt passfoto är giltigt för körkort om polisen har accepterat ditt fotot till ett pass eller identitetskort. Om du ansöker om pass/identitetskort OCH körkort kan du använda samma elektroniskt passfotot. När du har tillstod ett pass/identitetskort kan du använda fotot på ditt körkort.

 

TAPPADE MITT PASS / IDENTITETSKORT

PASS/IDENTITETSKORT HAR TAPPAD!
Om ditt pass/identitetskort har tappad eller stulen, är viktigt för att göra en anmälan förhindra missbruk. Du kan göra anmälan på nätet eller på polisstation. Utomlands kan anmälan göras i den finska beskickningen. När anmälan har gjorts kan du ansöka om ett nytt pass/identitetskort på normalt sätt. Polisen bokför anmälan och annullerar det tappade passet. Ett annullerat pass kan inte längre användas eller senare giltigförklaras på nytt, även om det hittas!

PASS/IDENTITETSKORT HAR GÅTT SÖNDER!
Om ditt pass/identitetskort har gått sönder, kontakta polisens serviceställe eller till den finska beskickningen om du är utomlands. Det lönar sig inte att resa med ett söndrigt pass eftersom din resa kan bli avbruten vid en gränskontroll.

5 TIPSEN FÖR DET LYCKAT FOTO

Generellt i passfoto, ansiktet ska vara helt synligt, kläder eller hår får inte täcka ansiktet, ögonen ska kunna urskiljas och ansiktsuttrycket ska vara neutralt. 

Munnen får inte vara öppen. Angående små barn kan man i viss mån ge avkall på kraven.

Vi rekommenderar att du tar bort glasögonen för fotografering. Så här förebygger skuggor, reflektioner och förvrängningar som skapas av glasögonen. 

Mörka glasögon och ögonlapp får användas endast av hälsoskal. 

Huvudbonad får användas av religiösa skäl eller hälsoskäl. Den får inte täcka eller skugga ansiktet. 

Peruk är tillåten om den används dagligen t ex. för medicinska skäl.

Man får bära smycken och makeup på passfotot men det får inte försämrar möjligheten att identifiering. T ex. ett puder kan man använda för att ta bort glans i ansiktet.

5 TIPSEN FÖR DET LYCKAT FOTO

1. EN POSITION
Skjuta ditt ansikte litet framåt. I fotot synlig av käklinje påverkar mycket! En osynlighet av käklinjen är ofta en orsak varför en persons ansiktet se ut mera cirkulär i fotot än det egentligen är. Att skjuta ansiktet framåt, käklinjen blir tydligare synlig i fotot.

2. EN HÅLLNING
Sitt upprätt! Håll dina axlar avspänd och bakom.

3. ETT ANSIKTSUTTRYCK
Ansiktsuttryck ska vara neutralt. Komma ihåg att le med ögonen, späd leende är inte fel!

4. ETT UTSEENDE
Förr fotografering kolla att ditt hår inte täcka ansiktet, ögonen eller skapa skuggor! Kolla också att ditt makeup är okej och att ansiktet glans inte. Undvika vita kläder eftersom en bakgrund är vitt, en ljust tröja sjunker på bakgrunden. Ett puder kan man använda för att ta bort glans i ansiktet!

5. KOMMA MED BRA LYNNEN
Ta inte ett stress att ankomma till fotografering! Vi, yrkesmän, är här för ni och vi göra allt för ert lyckat foto. Hos oss får du välja själv ditt foto!

 

TO DO LIST FÖR PASSAGERARE

Avresa för resan är inte så stressigt när du har beaktat dessa sakers:

1. KONTROLLERA ATT DITT PASS ÄR GÄLLANDE

Kontrollera tidigt att ditt pass är gällande! Om du märker att ditt pass har gått ut, du har en tid att ansöka ett nytt pass med normal leverans (5-8 vardagar), snabbleverans (max. 3 vardagar) eller expressleverans (0-1 vardagar).

2. KONTROLLERA DITT DESTINATIONSLANDET RESEBESTÄMMELSER

Är också viktig att kontrollera ditt destinationslandet resebestämmelserna med vilket slags pass kan du resa till landet och vad andra krav destinationslandet ställer på t ex. passets giltighetstid eller om ett visum krävs.

3. RESEANMÄLAN

Om du ska resa, t ex. i riskfyllda områden, göra en reseanmälan till utrikesministeriet. I fall av nödsituation eller kris utrikesministeriet kan når dig.

4. RESEFÖRSÄKRING

När du är på resan, kan hända vad som helst och är bra att förbereda sig med reseförsäkring. Reseförsäkringen är lätt att ta och du kan bara ta den under resans längd

5. VACCINATIONER

Vaccinationer bära sköta tidigt förr en resa.

vanliga frågor

Finns det något du vill veta mer om?

FAQ

VÅRA KUNDNÖJDHET ÄR 4,8 / 5

FRÅN OSS CV-FOTON MED HÖG KVALITET

Behöver du det representativ foto för ditt jobb eller för din arbetssökning? Eller vilja ha nytt profilfoto till sociala media? CV fotografering är snabbt och lätt sätt för att få fotot med hög kvalitet om själv för många behov! Du kan komma utan tidsbeställning.

 

Prislistor kan finna på våra affärsspecifik sidor!

 

VÅRA AFFÄRER PÅ KARTAN

passikuva Tampere