fbpx

PASSIKUVA SUOMI

IDENTITETSKORT FOTO

VAD ÄR ETT IDENTITETSKORT?

Identitetskort är ett bildförsett intyg om identitet. Identitetskortet kan användas som resedokument i vissa länder i stället för pass.

ELEKTRONISKT PASSFOTO ELLER PÅ PAPPER?

Du behöver inte ett pappersfoto när du ansöker om ett identitetskort. Vi skickar ditt foto elektroniskt till polisen och du får en bildkod med textmeddelande. Därefter du kan göra ansökan på nätet eller vid serviceställe. Behålla bildkoden, ditt fotot kan hittas med den!

KAN ETT IDENTITETSKORT ANVÄNDAS I STÄLLET FÖR PASS?

Ett identitetskort kan användas som resedokument i vissa länder i stället för pass

3 STEG FÖR ATT ANSÖKA OM PASS PÅ NÄTET

KOM IN TILL OSS FÖR FOTOGRAFERING!

Vi skickar ditt foto elektroniskt till polisen. Du får en bildkod (giltig i 6 månader) med textmeddelande som du behöver när du ansöker om ett identitetskort!

FYLL I ANSÖKAN PÅ NÄTET

Fyll i ansökan på nätet www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Bifoga bildkoden till din ansökan, betala och välja en anstalt. Leveranstiden för identitetskort är 5-8 vardagar!

HÄMTA UT IDENTITETSKORT

Identitetskortet skickas till en anstalt du har valt. Du får ett meddelande när ditt identitetskortet kan avhämtas! Behöver en försändelsekod och ett identitetsbevis (duger det inte körkort) när du avhämtar ditt identitetskortet. Du kan också ge en annan person fullmakt att avhämtar ditt identitetskortet. Personen som avhämtar ditt identitetskortet måste har gällande identitetsbevis.

Ansökan kan vanligen göras helt på nätet om dina fingeravtryck har tagits för ditt tidigare pass för högst 6 år sedan och ditt namn är detsamma som i ditt tidigare pass. Om dessa villkor inte uppfylls kan ansökan göras helt på nätet men den behandlas först när du besöker polisens serviceställe för identifiering. När du fyller i ansökan uppger systemet om du måste besöka servicestället.

VILKA ANSÖKNINGAR KAN ANVÄNDA ETT ELEKTRONISKT PASSFOTO?

ELEKTRONISKT PASSFOTO KAN ANVÄNDA TILL ANSÖKNINGAR OM FÖLJANDE TYPER

PASS (tillfälligt pass, främlingspass, resedokument för flykting)

IDENTITETSKORT (med undantag av ett tillfällig identitetskort)

ORDNINGSVAKTSKORT

VÄKTARKORT också tillfälligt väktakort

KORT FÖR UTFÖRARE AV AÄKERHETSSKYDDSUPPGIFTER

VAPENHANTERINGSTILLSTÅND

UPPEHÅLLSTILLSTÅND förnyelse av uppehållstillståndskort och uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar

VAD ÄR EN BILDKOD?

Bildkod är koden som du behöver när du ansöker om ett identitetskort både på nätet och vid serviceställe! Ditt foto kan hittas med den. Du får bildkoden med textmeddelande.

VISSTE DU?

Foto som bifogas i ansökan kan vara högst 6 månader gammalt. Du kan ansöka om ett identitetskort samtidigt som pass eftersom samma foto gäller för båda! 

VISSTE DU?

Körkort är inte ett officielt identitetsbevis. Pass och identitetskort är officiella identitetsbevis. 

VISSTE DU?

Ett identitetskort kan användas som resedokument i vissa länder

VAD NU!

IDENTITETSKORT HAR TAPPAD

Om ditt identitetskort har tappad eller stulen, är viktigt för att göra en anmälan förhindra missbruk. Du kan göra anmälan på nätet eller på polisstation. Utomlands kan anmälan göras i den finska beskickningen. När anmälan har gjorts kan du ansöka om ett nytt identitetskort på normalt sätt.

Polisen bokför anmälan och annullerar det tappade passet. Ett annullerat pass kan inte längre användas eller senare giltigförklaras på nytt, även om det hittas!

IDENTITETSKORT HAR GÅTT SÖNDER

Om ditt identitetskort har gått sönder, kontakta polisens serviceställe eller till den finska beskickningen om du är utomlands. Det lönar sig inte att resa med ett söndrigt identitetskort eftersom din resa kan bli avbruten vid en gränskontroll. Läsa mer: https://poliisi.fi/nain-kaytat-henkilokorttia

VAD GÖRA JAG TILL ETT GAMMALT IDENTITETSKORT

När du får ett nytt identitetskort, giltighetstid det gammalt identitetskort går ut och du kan inte använda det. 

Läsa mer

https://poliisi.fi/nain-kaytat-henkilokorttia