fbpx

PASSI

Tältä sivulta löydät kaiken passista ja sen hakemisesta, helposti ja nopeasti!

ASKELEET PASSIN HAKEMISEEN

MITEN ALOITTAA PASSIN HAKEMINEN?

Ensimmäinen askel passin haussa on passikuvan hankinta. Et pysty tekemään hakemusta loppuun verkossa tai paikan päällä ennen kuin sinulla on passikuva.

PASSIN HAKEMISEN VAIHEET
    1. Hanki ensimmäiseksi passikuva. Passikuva on voimassa 6 kuukautta, joten passihakemus tulee tehdä puolen vuoden sisällä kuvan ottamisesta. Valokuvausliike lähettää kuvasi suoraan sähköisenä poliisin järjestelmään.  Mikäli olet hakemassa passia, voit aloittaa siis menemällä ensimmäiseksi valokuvaukseen.

      Katso lähimmän valokuvaamon tästä valitsemalla sijaintisi.

     

    1. Kun sinulla on sähköinen kuvatunnus, täytä passihakemus verkossa poliisin sivulla. Näppäile hakemukseen kuvatunnus, jonka sait tekstiviestillä ja maksa passihakemus verkossa. Voit myös tehdä hakemuksen lupapalvelupisteellä, ota tällöin kuvatunnus mukaasi. Valitse myös haluatko tavallisen passin, pikapassin vai express-passin.

     

    1. Yleensä voit tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti poliisiasemalla tarvitaan!
    MISTÄ SAAN PASSIKUVAN

    Voit ottaa passikuvan 6 kuukautta etukäteen, ennen kuin passisi vanheneee!

    Voit hankkia sähköisen tai paperisen passikuvan hakiessasi passia. Suositus on kuitenkin ottaa sähköinen kuva. Passikuvien hinnat vaihtelevat merkittävästi, keskihinnan ollessa yli 20 euroa ja korkein hinta on 35 euroa. Tässä eri kaupunkien liikkeitä, jotka ovat alueensa edullisimpia ammattivalokuvaamoja. 

    Katso tästä vinkkejä passikuvaan!

    Voit myös ottaa passikuvan itse, katso tarkat ohjeet! 

     

    MITEN PASSIHAKEMUS TEHDÄÄN

    Käytyäsi passikuvauksessa, voit tehdä hakemuksen verkossa tai paikan päällä poliisin lupapalvelupisteellä. Niin sähköisessä hakemuksessa, kuin poliisiasemalla tarvitset kuvatunnuksen, jonka saat passikuvauksen yhteydessä tekstiviestillä.

    Yleensä voit tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti tarvitaan.

    Tiesitkö: Verkossa tehty hakemus on nopeampi ja edullisempi!

    TÄYTYYKÖ POLIISIASEMALLA KÄYDÄ
    Kun teet passihakemuksen, saat tietää pitääkö sinun käydä poliisiasemalla vai ei. Pääsääntöisesti poliisiasemalla on käytävä joka toisen passin uusimisen yhteydessä. Mikäli sinun pitää käydä asemalla tunnistautumassa, voit asioida millä tahansa poliisiasemalla, asuinpaikastasi riippumatta. Poikkeuksena on Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisin toimipiste, joka palvelee vain kiireellisissä tapauksissa ja pääasiassa lentomatkustajia.

    Voit varata ajan tunnistatumiseen poliisin verkkosivuilta tai puhelimitse! Halutessasi voit myös mennä poliisiasemalle jonottamaan ilman ajanvarausta, mutta odotusaika voi etenkin sesonkiaikoina kuten 2022 kesällä olla pitkä.

    Kun asioit poliisiasemalla, sinun tulee todistaa henkilöllisyys voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, sinut voidaan tunnistaa muilla keinoin, mutta se vie aikaa. Ota mukaan vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti, jos sinulla on sellainen. Myös ajokortti tai muuta asiakirjoja voivat helpottavat tunnistusta, mutta yksin ne eivät riitä.

     

    Jos verkossa tekemäsi hakemus vaatii käyntiä poliisiasemalla, tarvitset mukaan:

    • vanhan passin tai henkilökortin
    • liitteet, mikäli verkkopalvelu on ilmoittanut sellaisia vaadittavan
    • Esimerkiksi nuorten miesten täytyy esittää todistus asepalveluksen suorittamisesta tai vapautuksesta siitä. Todistuksen saat aluetoimistosta.

    Jos teet hakemuksesi kokonaan poliisiasemalla, tarvitset mukaan:

    • Valokuvaamosta saamasi kuvatunnuksen tai yhden paperikuvan.
    • Vanhan/nykyisen passin tai henkilökortin.
    • Kaikkien huoltajien suostumuksen, jos kyse on alle 18-vuotiaan passista.
    • Jos olet 23–30-vuotias asevelvollinen, tarvitset todistuksen esteettömyydestäsi.
    • Tarvittavat todistukset, jos haluat, ettei aiempaa passiasi peruuteta, kun uusi luovutetaan sinulle.
    MITÄ HAKEMUKSEN JÄTTÄMISEN JÄLKEEN

    Kun olet tehnyt hakemuksen ja se on lähtenyt käsittelyyn, passi saapuu postitse valitsemaasi noutopisteeseen. Nouda valmis passi valitsemastasi noutopaikasta, kun saat noutoilmoituksen puhelimeesi. Katso alempaa lisätietoa toimitusajoista! 

    ERILAISET PASSIT JA NIIDEN HAKEMINEN

    Tavallinen passi

    • Passi jonka suurin osa kansalaisista hankkii poliisilta

    Hätäpassi

    • Hätäpassi voidaan myöntää poikkeustapauksissa yhtä matkaa varten

    Ahvenanmaan passi

    • Tavallinen passi, jonka kannessa on lisäteksti Åland
    • Myönnetään henkilöille, joilla on Ahvenanmaan kotiseutuoikeus
    • Haetaan kuten tavallista passia. Verkkohakemukseen ei tarvitse erikseen kirjoittaa mainintaa kotiseutuoikeudesta. Jos asioit tavallisella poliisiasemalla Ahvenanmaan ulkopuolella, kotiseutuoikeus kannattaa mainita hakemisen yhteydessä.

    Merimiespassi

    • Matkustusasiakirja, jota käytetään merimiestoimen harjoittamiseen liittyvässä matkustamisessa
    • Hakeminen edellyttää todistusta merimiestoimesta, esimerkiksi merimieskirjaa
    • Merenkulkijalla voi olla sekä tavallinen että merimiespassi samanaikaisesti

    Muukalaispassi

    • Maahanmuuttoviraston myöntämä matkustusasiakirja, joka ei ole henkilöllisyystodistus
    • Myönnetään tietyissä tilanteissa ulkomaalaiselle, jolla on oleskelulupa Suomessa
    • Muukalaispassin voi saada myös väliaikaisena
    • Katso lisää migrin sivuilta 

    Pakolaisen matkustusasiakirja

    • Maahanmuuttoviraston myöntämä matkustusasiakirja, joka ei ole henkilöllisyystodistus
    • Voidaan myöntää ulkomaalaiselle, jolla on pakolaisasema Suomessa
    • Katso lisää migrin sivuilta

    Diplomaattipassi

    • Diplomaattipassi voidaan myöntää diplomaattisia tai kansainvälisiä tehtäviä varten korkea-arvoisille henkilöille. Diplomaattipassi voidaan myöntää myös merkittävissä valtiollisissa tehtävissä toimineille henkilöille. Diplomaattipassi helpottaa matkustamista.
    • Diplomaattipassia haetaan yleensä ulkoasiainministeriöltä, ja hakemus on tehtävä fyysisesti.

    Virkapassi

    • Virkapassi voidaan myöntää ulkoasiainhallinnon palveluksessa olevalle ja muulle ulkomaanedustuksessa toimivalle. Virkapassin voi saada myös silloin, kun toimii ansainvälisessä tehtävässä eikä ole oikeutettu diplomaattipassiin.
    • Virkapassia haetaan yleensä ulkoasiainministeriöltä, ja hakemus on tehtävä fyysisesti
    Passi kuva 2

    MIKÄ ON PASSI?

    Passi on Suomen kansalaiselle myönnettävä matkustusasiakirja, joka toimii myös virallisena henkilöllisyystodistuksena.

    VIRALLINEN HENKILÖLLISYYSTODISTUS

    Suomessa virallisia henkilöllisyystodistuksia ovat passi ja henkilökortti. Ajokortti ei enää käy henkilöllisyyden todentamiseen, sillä se on vain todiste ajo-oikeudesta!

    Tiesitkö:

    • Pienikin lapsi tarvitsee oman passin.
    • Passissa olevien tietojen tulee olla ajan tasalla. Nimenmuutoksen jälkeen et voi matkustaa passilla, jossa on vanha nimi.
    • Jos sinua ei enää tunnista kuvasta, sinune tulee uusia passi.  Tämä pätee myös lapsiin.
    PASSI VAI HENKILÖKORTTI

    Passi ja henkilökortti ovat molemmat henkilöllisyystodistuksia ja matkustusasiakirjoja. Passia voi aina käyttää matkustusasiakirjana, mutta henkilökortilla voit matkustaa vain tiettyihin maihin, kuten EU-maihin. Tarkista maat poliisin sivuilta!

    Henkilökortti voi olla myös matkustusoikeudeton. Matkustusoikeudettomia henkilökortteja myönnetään alaikäisille ja ulkomaalaisille.

    Henkilökortissa on siru, jossa on kansalaisvarmenne. Kansalaisvarmenteen avulla voit kirjautua julkisen sektorin verkkopalveluihin. Tunnistautumiseen tarvitaan kortinlukija ja sirunlukuohjelmisto (Katso lisätietoja DVV:n sivuilta).

    Henkilökortti on hieman passia kalliimpi, mutta monikäyttöisempi ja helpompi pitää mukana, sillä se mahtuu lompakkoon. Molemmat ovat viisi vuotta voimassa.

    MIHIN PASSIA VOI KÄYTTÄÄ

    Passi on asiakirja, jolla voit osoittaa matkustusoikeutesi ja todistaa henkilöllisyytesi erilaisissa asiointitilanteissa. Maasta poistumiseen tarvitaan pääsääntöisesti matkustusasiakirja, ja sitä saatetaan kysyä rajanylityksessä.

    Henleyn Passport Indexin mukaan vuonna 2022 Suomen passilla voi matkustaa 189 maahan ilman viisumia, ja 28 maahan viisumilla. Suomen passi sijoittuu globaalilla rankingillä neljänneksi, ja on johtava Pohjoismaa. Sijoitus on vaihdellut 2000-luvulla ensimmäisen ja neljännen sijan välillä. Rankingin kärjessä on Japanin passi, jolla voi matkustaa 193 maahan ilman viisumia. Hännillä on Afganistanin passi, jolla voi matkustaa vain 27 maahan ilman viisumia.

    https://www.henleyglobal.com/passport-index/ranking

    KUINKA PITKÄÄN PASSI ON VOIMASSA

    Miksi passi on voimassa vain 5 vuotta?

    Aiemmin myönnettiin 10 vuoden passeja mutta nyt voimassaoloaika on vain 5 vuotta. Nykyistä pidempi voimassaoloaika heikentäisi passinomistajan tunnistettavuutta passikuvasta sekä vaarantaisi sirun tietoturvan ja passikirjan turvaominaisuuksien ajantasaisuuden.

    Passin tietosivulla olevaa kasvokuvaa käytetään passinhaltijan silmämääräiseen tunnistamiseen. Sama kuva on tallennettu sirulle koneellista kasvontunnistusta varten. Mitä vanhempi kuva on, sitä epäluotettavampaa on sekä silmämääräinen että koneellinen kasvontunnistus.

    Passin sirulla olevat biometriset tunnisteet ja muut henkilötiedot on suojattava luotettavasti väärinkäyttöä vastaan. Sirun tietoturva säilyy korkeatasoisena, koska sitä päivitetään muutaman vuoden välein. Jos passin käyttöikää pidennettäisiin nykyisestä esimerkiksi seitsemään tai kymmeneen vuoteen, sirun tietoturva saattaisi vaarantua ennen passin vanhenemista. Mitä pidempi voimassaoloaika on, sitä hitaammin uudet tietoturvaltaan kehittyneemmät passimallit korvaavat käytössä vanhemmat mallit. Sama pätee myös fyysisiin turvatekijöihin, jotka ehkäisevät itse passikirjan väärentämistä.

    PASSIN OMINAISUUDET

    On tärkeää varmistua siitä, että tunnistautumisessa esitetty asiakirja on aito. Virallisia, henkilöllisyyden osoittavia asiakirjoja ovat passi ja henkilökortti. Näistä molemmista on voimassa useita erilaisia versioita. Passien ja henkilökorttien ulkoasuun sekä turvatekijöihin tulee säännöllisesti muutoksia ja päivityksiä. Uuden passimallin julkaisu ei vaikuta vanhojen passimallien voimassaoloon.

    Suomalaisia ja eurooppalaisia matkustus- ja henkilöllisyysasiakirjamalleja voit hakea kattavasti Euroopan neuvoston aitojen henkilö- ja matkustusasiakirjojen hakemistosta.

    Passin koolle ja formaatille on olemassa kansainvälinen standardi, jonka on laatinut Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO. Passin värin saa päättää kukin maa itse. EU suosittelee passin väriksi viininpunaista, ja lähes kaikki EU-maat käyttävätkin viininpunaista passia. Vain Kroatian tummansininen passi erottuu joukosta. Jotkin unioniin pyrkivät maat ovat vaihtaneet passinsa värin viininpunaiseksi. Passin väri voi liittyä maan pääuskontoon tai historiaan. Monissa entisissä tai nykyisissä sosialistimaissa on punainen passi, ja jotkin muslimimaat käyttävät vihreää passia. Moni Afrikan maa puolestaan käyttää mustaa passia.

    Lue lisää aiheesta: https://www.is.fi/matkat/art-2000005872685.html

    Tutustu tarkemmin ominaisuuksiin poliisin sivuilla!

    Koneluettavat passit

    Koneluettava passi tarkoittaa että tiedot voidaan lukea koneellisesti, kun sen asiakirjan sivun alalaidassa on kaksi tekstiriviä, joissa on passin keskeiset tiedot merkittynä kirjaimin, numeroin ja < -merkein. Hätäpassia lukuun ottamatta kaikki voimassaolevat Suomen passit ovat koneluettavia. Osassa passeista on myös siru, joka sisältää passin tiedot.

    Tavallinen passi koneluettava ja sirullinen.
    Ahvenanmaan passi koneluettava ja sirullinen.
    Väliaikainen passi koneluettava, ei ole sirua.
    Merimiespassi  koneluettava, ei ole sirua.
    Hätäpassi ei koneluettava, ei ole sirua.
    Muukalaispassi koneluettava ja sirullinen.
    Väliaikainen muukalaispassi koneluettava, ei ole sirua.
    Pakolaisen matkustusasiakirja  koneluettava ja sirullinen.
    Virkapassi koneluettava ja sirullinen.
    Diplomaattipassi koneluettava ja sirullinen.

    PIKA- & EXPRESSPASSI

    PIKAPASSI
    Passi voidaan toimittaa myös lisämaksusta nopeutetusti. Pikapassi on noudettavissa viimeistään kahden arkipäivän kuluessa, mikäli olet jättänyt hakemuksen arkipäivänä klo 9 mennessä ja saman päivän pikapassikiintiössä on tilaa!

    EXPRESS PASSI
    Express-passi on normaali passi, joka toimitetaan express-toimitusnopeudella.
    Valmis passi on noudettavissa samana iltapäivänä klo 16, mikäli teet hakemuksen verkossa klo 9 mennessä ja jos saman päivän express-kiintiössä on tilaa.
    Jos teet hakemuksen lupapalvelupisteessä TAI verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, on aikaraja klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, voit noutaa passin seuraavana arkipäivänä klo 16. Hakemuksia käsitellään vain arkipäivisin!

    Voit hakea Express-passia mistä tahansa lupapalvelupisteestä, mutta valmis passi toimitetaan vain alla oleviin noutopisteisiin:

    Matkahuollon Kampin terminaali, Kampin keskus Narinkka 1, Helsinki
    R-kioski, Terminaali 2, Helsinki-Vantaan lentoasema
    Verkkokauppa.comin 24 h kioski, Tyynenmerenkatu 11, Helsinki

    Lue lisätietoja poliisin verkkosivuilta

    TOIMITUS & NOUTO

    Passin toimitusaika riippuu ruuhkista

    Passi toimitetaan valitsemaasi toimipisteeseen, josta voit noutaa sen saatuasi saapumisilmoituksen!

    MIHIN PASSI VOIDAAN TOIMITTAA

    Passi voidaan toimittaa Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Passi voidaan toimittaa esimerkiksi R-kioskille. Passia säilytetään noutopaikassa 14 vuorokautta. Passia noudettaessa on oltava mukana lähetystunnus ja henkilöllisyystodistus. Myös enintään vuosi sitten vanhentunut henkilöllisyystodistus kelpaa. Muistathan että ajokortti ei ole henkilöllisyystodistus!

    Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan passisi käyttämällä poliisin valtakirjapohjaa. Tällöin valtuutetun on todistettava henkilöllisyytensä noudon yhteydessä.

    Jos unohdat noutaa passin ajoissa, passi toimitetaan poliisiasemalle.

    MITEN NOPEASTI PASSIN VOI SAADA

    Normaali passi

    • 8 – 12 päivää
    • Ruuhka-aikoina toimitus voi kestää pidempään

    Pikapassi

    • Vie enintään neljä arkipäivää, tilauspäivää ei lasketa
    • Pikatoimituksille on päiväkohtainen kiintiö

    Expresspassi

    • Vie 0-1 arkipäivää
    • Express-passi toimitetaan vain Matkahuollon Kampin terminaaliin, Helsinki-Vantaan lentoaseman R-kiosiin ja Jätkäsaaren Verkkokauppa.comin kiosiin
    • Express-toimituksille on päiväkohtainen kiintiö

     

    Nopeutettujen toimitusten kiintiöt ovat täynnä ja tarvitset passin nopeasti?

    • Poliisi voi myöntää erityisestä syystä väliaikaisen passin, joka on voimassa enintään 12 kuukautta. Väliaikaista passia ei myönnetä kaikissa tapauksissa. Väliaikainen passi haetaan poliisiasemalta. Väliaikaisella passilla et voi matkustaa kaikkiin maihin.

    Lue lisää toimitusajoista!

    TARVITSENKO VANHAN PASSIN NOUTAESSANI UUTTA

    Noutaessasi passia sinun on todistettava henkilöllisyytesi, eli tarvitset mukaan passin tai henkilökortin. Voit käyttää vanhentunutta passia, jos passi on vanhenutunut enintään vuosi sitten. Ajokortti ei kelpaa. Noudon yhteydessä sinun on näytettävä lähetystunnus, sillä passia ei luovuteta ilman sitä. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan passisi. Valtuutetulla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus.

    Saat ilmoituksen, kun passisi on noudettavissa. Ilmoitus voidaan lähettää sinulle valintasi mukaan tekstiviestitse, sähköpostitse ja kirjeenä. Ilmoitus sisältää lähetystunnuksen ja noutopaikan osoitteen. On suositeltavaa ottaa noutoilmoitus varmuuden vuoksi niin tekstiviestinä kuin sähköpostiviestinäkin.

    VOIKO TOINEN HAKEA PASSIN PUOLESTANI

    Voit valtuuttaa myös toisen henkilön noutamaan passin. Silloin noutajalla täytyy olla valtakirja, lähetystunnus sekä voimassa oleva Suomen viranomaisen myöntämä passi tai henkilökortti. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

    Poliisin verkkosivuilla olevan valtakirjan pääset lataamaan tästä!

    MILLAISEN KUVAN TARVITSEN?

    Passi

    Hakemukseen liitettävä passikuva saa olla enintään 6 kuukautta vanha. Voit hakea henkilökortin yhtä aikaa passin kanssa, sillä sama kuva käy molempiin.

    MIKÄ ON SÄHKÖINEN PASSIKUVA

    Sähköinen passikuva on passikuva, joka tallennetaan valokuvaamossa suoraan lupahallinnon valokuvapalvelimelle, josta poliisi saa kuvan käyttöönsä. Passin hakija saa ainoastaan kuvatunnuksen, joka liitetään passihakemukseen. Passia hakiessasi et tarvitse paperista passikuvaa, vaan pelkkä sähköinen passikuva riittää.

    Esimerkiksi nämä kuvaamot lähettävät passikuvan sähköisenä suoraan poliisille, jolloin saat kuvatunnuksen heti tekstiviestillä ja sen jälkeen voit tehdä hakemuksen niin verkossa kuin lupapalvelupisteelläkin. Muista pitää saamasi kuvatunnus tallessa, sillä kuvasi löytyy poliisin järjestelmästä sen avulla.

    TARVITSENKO PAPERISTA PASSIKUVAA

    Kun haet passia, pelkkä sähköinen passikuva riittää. Voit käyttää passiin myös paperista kuvaa, mutta silloin et voi tehdä hakemusta verkossa. Poliisi ei kuitenkaan suosittele paperikuvan käyttöä, sillä kuva joudutaan skannaamaan sähköiseen muotoon, mikä vie aikaa ja heikentää kuvan laatua. Paperisella kuvalla et voi tehdä sähköistä hakemusta, joka on hieman edullisempi.

    Paperisen passikuvan saatat tarvita autokorttia, mopokorttia sekä moottoripyöräkorttia varten. Sähköinen passikuva käy näihin kortteihin vain silloin, kun olet tehnyt samalla kuvalla passi- tai henkilökorttihakemuksen ja se on myönnetty sinulle. Sähköinen kuvatunnus tai sähköpostilähetys ei käy ajokortteihin. Passin tai henkilökortin myöntämisen jälkeen kuva kuitenkin siirtyy automaattisesti myös Traficomille. Huomioi, että kuvan tulee olla alle 6 kuukautta vanha myös ajokorttia hakiessa, joten vanhemmasta passista kuvaa ei saa. 

    Myös useimpiin viisumeihin vaaditaan paperinen kuva. Viisumien koko- ja laatuvaatimukset vaihtelevat, joten vaatimukset kannattaa selvittää ennen viisumikuvan hankkimista. 

    KUINKA MONTA PASSIKUVAA TARVITSEN

    Passin hakemiseen riittää yksi sähköinen passikuva tai yksi paperinen passikuva. Passikuvan tulee olla korkeintaan kuusi kuukautta vanha. Paperisia passikuvia saa yleensä valokuvaamosta mukaansa useamman.

    MIKÄ ON KUVATUNNUS

    Kuvatunnus on 7 merkkiä sisältävä, numeroista ja kirjaimista muodostuva koodi. Tarvitset kuvatunnuksen tehdessäsi hakemusta, niin verkossa kuin lupapalvelupisteellä! Sen avulla saat oikean kuvan passiisi. Saat kuvatunnuksen tekstiviestillä kuvauksen yhteydessä.

    Voit käyttää kuvatunnusta puolenvuoden ajan myös muissa poliisin alaisissa hakemuksissa, kuten henkilökortissa.

    VOIKO PASSIKUVAA KÄYTTÄÄ AJOKORTTIIN

    Mopo-,ajo-, sekä moottoripyöräkorttia varten tarvitset 2kpl paperikuvia.

    Poliisin sähköinen kuvatunnus ei käy ajokortti hakemuksiin!

    Sähköinen passikuva käy vain silloin, kun olet tehnyt samalla kuvalla passihakemuksen tai henkilökorttihakemuksen. Sähköinen kuvatunnus tai sähköpostilähetys ei käy ajokortteihin. Passin tai henkilökortin myöntämisen jälkeen kuva kuitenkin siirtyy automaattisesti myös Traficomille. Huomioithan, että kuvan tulee olla alle 6 kuukautta vanha myös ajokorttia hakiessa, joten vanhemman passin kuva ei käy.

    OHJEITA KUVATTAVALLE!
      • Passikuvissa perussääntönä on, että kasvojen täytyy näkyä kokonaan, asusteet tai hiukset eivät saa peittää kasvoja, silmien on erotuttava selvästi ja ilmeen tulee olla neutraali.
      • Suu ei saa olla auki. Pienten vauvojen kohdalla voidaan tästä hieman joustaa.
      • Silmälasit eivät saa peittää silmiä tai kasvonpiirteitä. Lasit suositellaan ottamaan pois kuvausta varten, jotta ehkäistään lasien luomat varjot, heijastukset ja vääristymät.
      • Tummia laseja tai silmälappua saa käyttää vain terveydellisistä syistä.
      • Kuvassa saa pitää päähinettä ainoastaan uskonnollisista tai terveydellisistä syistä. 
      • Peruukki on sallittu vain, jos se on henkilöllä päivittäisessä käytössä, kuten lääketieteellisistä syistä. Peruukkia koskee samat säännöt kuin oikeita hiuksiakin, eli peruukki ei saa peittää kasvoja.
      • Passikuvissa saa olla koruja ja meikkiä, kunhan ne eivät heikennä tunnistettavuutta. Esimerkiksi puuteria on hyvä käyttää kasvojen kiillon poistamiseksi!
    OTA PASSIKUVA ITSE

    Nykyään sinun on mahdollista ottaa itse oma passikuvasi. Kuvien tulee kuitenkin täyttää viranomaisten tiukat kriteerit.

    Paras objektiivivalinta on poliisin mukaan 90–130-mm objektiivi, mutta myös 50 mm objektiivilla saa käyttökelpoisen passikuvan. Kuvaa ei pääsääntöisesti kannata yrittää ottaa kännykän kameralla, sillä kuvaan tulee herkästi vääristymiä.

    Valotuksekssa voi hyödyntää päivänvaloa, joka tulee suoraan vaalealle yksiväriselle seinälle. Aseta penkki, jossa istut noin puolen metrin päässä seinästä.

    Muiden kuin ammattilaisten ottamia kuvia hylätään paljon heikkolaatuisina ja näin poliisi suositteleekin käymään ammattilaisella kuvauksessa. Sähköisen kuvan on oltava tarkalleen 500 x 653 pikseliä. Mitään poikkeamia ei hyväksytä. Kuvan on oltava JPEG-muodossa. Suurin tallennuskoko on 250 kt.

    Viranomaiskuvaa ei saa muokata niin että pieninkään yksityiskota muuttuu, eli kuvan “ehostaminen” millään tapaa on kielletty.

    Kuvan on oltava tarkka koko kasvojen alueelta. Kuvassa ei saa olla kasvojen vääristymiä. 

    Päälaen ja leuankärjen välin on oltava kuvassa 445–500 px (32–36 mm). 

    Päälaen yläpuolella on oltava vähintään 56 px (4 mm) – 84 px (6 mm). 

    Leuankärjen alla on oltava vähintään 96 px (7 mm) – 124 px (9 mm). 

    Kasvojen ja katseen on oltava suoraan kohti kameraa ja hartioiden täytyy olla samassa linjassa kasvojen kanssa.

    Taustan pitää olla yksivärinen, vaalea ja tasainen.

    Tarkemmat ohjeet löytyvät poliisin verkkosivuilta

    MITÄ TEHDÄ JOS PASSI KATOAA?

    Matkalla voi sattua ja tapahtua.

    Passin pitäminen tallessa ja ehjänä on erittäin tärkeää väärinkäytösten estämiseksi. 

    MITÄ TEHDÄ JOS PASSI VARASTETAAN

    Jos passisi on varastettu on tärkeää tehdä siitä välittömästi ilmoitus väärinkäytön estämiseksi. Voit tehdä ilmoituksen varastetusta passista sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisin toimipisteellä asioimalla. Ulkomailla voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Ilmoituksen teon jälkeen voit hakea normaalisti uutta passia.

    Ilmoitus tehdään sähköisesti tai käymällä poliisiasemalla. Sähköisen ilmoituksen voit tehdä poliisin sivuilla.

    HUOM! Et voi käyttää anastetuksi ilmoitettua passia, eikä sitä voi myöhemmin enää palauttaa voimaan, vaikka se löytyisikin.

    MITÄ TEHDÄ JOS PASSI KATOAA

    Jos passisi on kadonnut, tee katoamisesta välittömästi ilmoitus poliisille väärinkäytön estämiseksi. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisin toimipisteellä asioimalla. Ulkomailla voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Ilmoituksen teon jälkeen voit hakea normaalisti uutta passia.

    Ilmoitus tehdään sähköisesti tai käymällä poliisiasemalla. Sähköisen ilmoituksen voit tehdä poliisin sivuilla.

    HUOM! Et voi käyttää kadonneeksi ilmoitettua passia, eikä sitä voi myöhemmin enää palauttaa voimaan, vaikka se löytyisikin.

    MITÄ TEHDÄ JOS PASSI MENEE RIKKI

    Jos passisi on mennyt rikki, ota yhteyttä poliisin lupapalvelupisteeseen tai ulkomailla Suomen edustustoon. Rikki menneellä tai muuten turmeltuneella passilla ei kannata matkustaa, sillä matkasi voi pysähtyä rajatarkastuspisteellä.

    MITEN PASSIA HAETAAN JOS EDELLINEN PASSI ON MENNYT VANHAKSI

    Jos passisi on päässyt vanhentumaan, voit hakea uutta passia normaalisti. Käy siis passikuvalla ja tee sen jälkeen passihakemus joko poliisin nettisivuilla tai poliisiasemalla. Kun täytät passihakemuksen, sinulle ilmoitetaan vaaditaanko poliisiasemalla käyntiä vai ei. Mikäli et antanut sormenjälkiä edellistä passiasi varten, tai edellisestä kerrasta on yli 6 vuotta, sinua pyydetään käymään tunnistautumassa asemalla. Voit kuitenkin tehdä hakemuksen verkossa valmiiksi. Huomioithan, että hakemus siirtyy käsittelyyn vasta kun olet käynyt tunnistautumassa.

    MITÄ JOS MINULLA EI OLE PASSIA ENNESTÄÄN

    Vaikka sinulla ei olisi ennestään passia tai edellinen passisi olisi vanhentunut kauan sitten, voit tehdä hakemuksen normaalisti. Käy siis ensin hakemassa passikuva, ja tee sitten hakemus joko verkossa poliisin sivuilla tai poliisiasemalla. Jos haet ensimmäistä passiasi, sinun on käytävä aina poliisiasemalla tunnistautumassa hakemuksen tekemisen jälkeen. Poliisi ottaa hakemuksesi käsittelyyn vasta kun olet käynyt poliisiasemalla tunnistettavana ja antamassa sormenjäljet.

    USEIN KYSYTTYÄ!

    Tästä löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä passista!

    MITEN NOPEASTI PASSIN VOI SAADA

    Kuinka kauan passin saapuminen kestää?

    Entä mikä on express tai pikapassi?

    Lue lisätietoja passin toimituksesta!

    PALJONKO PASSI MAKSAA

    Kuinka paljon passi maksaa?

    Passi maksaa 44 € kun haet passia sähköisesti. Kun passihakemus tehdään fyysisesti poliisiasemalla, passi maksaa 50 €. Hintaan ei vaikuta se, pitääkö sinun käydä poliisiasemalla tunnistautumassa vai ei. Passit ovat hieman edullisempia kuin henkilökortit.

    Jos tilaat passin pikatoimituksella, passi maksaa 63 € sähköisesti haettuna ja 69 € fyysisesti haettuna. Passin expresstoimitus maksaa puolestaan sähköisesti haettuna 83 € ja fyysisesti haettuna 89 €. Väliaikainen passi maksaa 85 €. 

    Passi on edullisempi Suomen sotiin osallistuneille

    Katso tarkka hinnasto poliisin maksutaulukosta!

    Jos teet henkilökorttihakemuksen samaan aikaan passihakemuksen kanssa, saat henkilökortin hieman edullisemmin!

    PASSIN HAKEMINEN

    Mikä on sähköinen passihakemus ja missä sen voi tehdä?

    Sähköinen passihakemus tehdään alusta loppuun verkossa. Sähköisen hakemuksen tekemiseen tarvitset sähköisenä toimitetun passikuvan ja valokuvaamosta saamasi kuvatunnuksen. Hakemuksen voit täyttää poliisin sivuilla osoitteessa: https://www.poliisi.fi/verkkoasiointi

    Mikä on sähköinen passikuva?

    Sähköinen passikuva lähetetään suoraan valokuvaamosta poliisille. Saat kuvauksen yhteydessä kuvatunnuksen, jonka syötät järjestelmään passihakemusta tehdessäsi. Sähköinen passikuva käy myös asioidessasi poliisin lupapalvelupisteellä. Muista ottaa kuvatunnus mukaan!

    Tarvitsenko paperista passikuvaa?

    Passin tai henkilökortin hakemiseen käy sähköisenä toimitettu kuva, etkä tarvitse paperista kuvaa!

    Mikä on passikuvatunnus/-kuvakoodi?

    Käydessäsi passikuvalla, valokuvaamo lähettää kuvasi suoraan poliisin järjestelmään ja antaa sinulle kuvatunnuksen/koodin, jonka kirjoitat järjestelmään hakemusta tehdessäsi. Tämän koodin avulla hakemukseesi löytyy oikea kuva järjestelmästä.

    Toimiiko passikuvatunnus/-kuvakoodi myös poliisiasemalla?

    Kyllä! Muista ottaa kuvatunnus/koodi mukaan, kun asioit lupapalvelupisteellä!

    Missä sähköistä passikuvaa voi käyttää?

    Sähköinen passikuva käy passi- ja henkilökorttihakemuksissa, oleskelulupahakemuksessa, järjestyksenvalvoja-, vartija-, turvasuojaajakorteissa sekä aseenkäsittelyluvissa.

    Paljonko passin/henkilökortin hakeminen maksaa?

    Voit tarkistaa ajankohtaisen hinnaston poliisin sivulta, osoitteessa: https://www.poliisi.fi/luvat/palveluhinnasto_ja_maksaminen

    Kuinka nopeasti saan passin itselleni?

    Normaali toimitusaika on 5-8 arkipäivää. Ruuhka-aikana toimitus saattaa kestää pidempään!

    Pikatoimituksessa saat passin 3 arkipäivän kuluessa ja Express-toimituksella saat passisi jo samana tai seuraavana päivänä.

    Mikä on pikapassi?

    Pikapassi on tavallinen passi, joka toimitetaan lisämaksusta nopeammassa aikataulussa. Pikapassin toimitusaika on enintään 3 arkipäivää.

    Kuinka kauan passikuva on voimassa?

    Passikuva, niin paperinen kuin sähköinenkin, on voimassa 6 kuukautta

    Kuinka kauan uusi passi on voimassa?

    Tavallinen passi on voimassa 5 vuotta.

    Tarvitseeko lapsi tai vauva passia?

    Kyllä!

    Mitä passihakemuksia voi tehdä verkossa?

    Voit tehdä sähköisesti tavallisen passin, ahvenanmaan passin sekä merimiespassin (vaatii kuitenkin käynnin poliisilaitoksella) hakemuksen

    Mitä tarvitsen passihakemusta varten?

    Passihakemusta varten tarvitset yhden passikuvan, joko paperisen tai sähköisenä toimitetun. Muista pitää sähköisen passikuvan kuvatunnus tallessa!

    Pitääkö poliisiasemalla käydä jos hakee passin/henkilökortin sähköisesti?

    Lähtökohtaisesti ei. Voit yleensä tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Mikäli nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti asemalla tarvitaan.

    Uuden passin/henkilökortin toimitus?

    Passi/henkilökortti toimitetaan valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen, kun voit noutaa passisi! Ilmoituksesta löytyy lähetystunnus, jonka tarvitset noutaessasi passia/henkilökorttia.

    Noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja näytettävä lähetystunnus. Henkilöllisyys voidaan todistaa Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Mikäli sinulla ei ole voimassaolevaa passia tai henkilökorttia, vähän aikaa sitten vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei ole toisin ilmoitettu.

    Henkilötietoni muuttuivat, mitä tehdä.

    Passi tai henkilökortti ei kelpaa henkilöllisyyden todentamiseen tai matkustamiseen jos siinä on vanhat tietosi. Hae uutta passia tai henkilökorttia mahdollisimman pian, kun tieto muutoksesta on kirjattu väestötietojärjestelmään.

    Tarvitseeko Venäjälle passia?

    Kyllä! Sinun tulee myös hakea matkaasi varten viisumi.

    Tarvitseeko Eurooppaan passia?

    Yleensä kyllä. Poliisin sivuilta löytyy lista maista joissa henkilökorttia voidaan käyttää passin sijaan matkustusasiakirjana. Muista aina tarkistaa matkakohteesi matkustusmääräykset, millaisella passilla kyseiseen maahan voi matkustaa ja mitä muita, esim. Passin voimassaoloaikaan liittyviä vaatimuksia valtiolla on.

    PASSIKUVA

    Kuinka nopeasti saan passikuvan?

    Passikuvan ottamiseen menee vain muutama minuutti! Paperisen kuvan saat heti mukaan ja sähköisen kuvan lähetämme suoraan poliisille, jolloin saat kuvatunnuksen tekstiviestitse samantien!

    Mikä on passikuvatunnus/-kuvakoodi?

    Käydessäsi passikuvalla, valokuvaamo lähettää kuvasi suoraan poliisin järjestelmään ja antaa sinulle kuvatunnuksen / koodin, jonka kirjoitat järjestelmään hakemusta tehdessäsi. Tämän koodin avulla hakemukseesi löytyy oikea kuva järjestelmästä.

    Saako passikuvassa olla silmälasit?

    Saa, kunhan ne eivät heijasta, luo varjoja tai vääristä. Lasit kuitenkin suositellaan ottamaan pois kuvauksen ajaksi.

    Saako passikuvassa olla huivia/päähinettä?

    Kuvassa saa pitää huivia/huntua ainoastaan uskonnollisista tai terveydellisistä syistä, tällöinkään ne eivät saa peittää kasvoja tai luoda kasvoille varjoja.

    Miten passikuvassa pitää olla?

    Passikuvissa perussääntönä on, että kasvojen täytyy näkyä kokonaan, asusteet tai hiukset eivät saa peittää kasvoja, silmien on erotuttava selvästi ja ilmeen tulee olla neutraali.

    Saako kuvassa olla koruja tai meikkiä?

    Saa olla! Kunhan ne eivät heikennä henkilön tunnistettavuutta. VINK! Puuteri ehkäisee näppärästi kiiltoa!

     

    HUKKASIN KUVATUNNUKSEN

    Jos hukkaat kuvatunnuksen, voit saada uuden käymällä valokuvaamossa, jossa kuva on otettu! Lisäksi sinun tulee muistaa, koska olet käynyt liikkeessä ja kertoa etunimesi.

    Voiko joku muu käydä hakemassa kuvatunnukseni?

    Ei. Kuvatunnusta ei  voida luovuttaa muille, kuin kuvatulle itselleen tai hänen huoltajalleen.

    TUNNISTAUTUMINEN ASEMALLA

    Ajan varaaminen

    Voit varata ajan verkossa tai soittamalla neuvontaplaveluihin (avoinna arkisin klo 8-16:15)

    Varaa ajat kerralla koko perheelle. Jos koko perhe on tulossa tekemään saman asiakirjan hakemuksen, voit liittää kaikkien henkilötiedot samaan varaukseen. Tällöin järjestelmä pyrkii hakemaan peräkkäiset ajat samalta palvelutiskiltä!

    Voit myös varata itsellesi useamman peräkkäisen ajan, jos sinulla on useita samaan palveluun liittyviä asioita. Normaalimittaisessa varaukessa käsitellään vain yksi lupa-asia!

     

    PASSIN VOIMASSAOLO

    Kuinka kauan passi on voimassa?

    Passi on voimassa 5 vuotta.

    Voiko vanhentunutta passia käyttää?

    Pääsääntöisesti ei. Et voi matkustaa tai käyttää vanhentunutta passia henkilöllisyytesi todistamiseen. 

    Vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa kuitenkin kun noudat passia, mikäli passin voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten. Yli vuosi sitten vanhentunut passi ei enää käy todistamiseen. Hiljattain vanhentunutta passia voi käyttää henkilöllisyyden todistamiseen myös vaaleissa äänestäessä. 

    PASSI ALAIKÄISELLE

    Tarvitseeko vauva passia?

    Pienikin lapsi tarvitsee oman passin. Voit täyttää alaikäisen hakemuksen verkossa samaan tapaan kuin aikuisenkin, mutta useassa tapauksessa hänen on käytävä poliisiasemalla tunnistautumassa.

    Pitääkö lapsen kanssa käydä asemalla?

    Alle 12-vuotiailta ei oteta sormenjälkiä. Jokaisen passinhakijan täytyy käydä poliisiasemalla tunnistettavana, jos passia varten ei ole aiemmin otettu sormenjälkiä. Eli tunnistautumiskäynti tarvitaan aina, jos hakija on ollut edellistä passia haettaessa alle 12-vuotias. Lapsen tunnistamisessa ollaan erittäin huolellisia, sillä kasvonpiirteet muuttuvat lapsilla nopeasti.

    Poliisiasemalla käynti

    Pitääkö lapsen olla mukana asemalla?

    Poliisiasemalla asioidessa alaikäisen hakijan on oltava itse aina paikalla, vaikka hän olisi vasta vauva.

    Pitääkö aikuisen olla mukana?

    Jos hakija on alle 15-vuotias, ainakin yhden huoltajan on oltava mukana. 15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi asioida poliisiasemalla ilman huoltajaa,  mikäli hänellä on huoltajilta kirjallinen suostumus ja hänen henkilöllisyydestään voidaan varmistua.

    Huoltajien suostumus

    Alaikäisen passihakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

    Miten suostumus annetaan?

    Huoltajat voivat antaa suostumuksen netissä tai toimittaa ne suoraan poliisiasemalle. Hakemuksen tekevä huoltaja antaa suostumuksensa hakemuksessa. Muut huoltajat voivat vastata suostumuspyyntöön kirjautumalla poliisin verkkopalveluun.

    Jos hakemus tehdään lupapalvelupisteellä, mukana olevat huoltajat voivat antaa suostumuksensa suullisesti. Huoltajat, jotka eivät ole mukana, toimittavat suostumuksen kirjallisesti.

    Entä jos toinen huoltaja ei anna suostumusta?

    Passi voidaan myöntää ilman toisen huoltajan suostumusta vain erityisestä syystä, esim. jos huoltajalta ei matkan, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi voida saada suostumusta.

    Alaikäiselle voidaan myöntää passi ilman huoltajien suostumusta, jos passin antamatta jättäminen on selkeästi vastoin lapsen etua.

    Lataa suostumuslomakepohja tästä:  Suostumuslomake

    PASSIN HAKU ULKOMAILLA

    Jos olet ulkomailla oleskeleva Suomen kansalainen, voit tehdä sähköisen hakemuksen tavalliseen tapaan poliisin asiointipalvelussa. Et voi saada sähköistä passikuvaa ulkomaalaisesta kuvaamosta, mutta voit itse syöttää kuvaamosta saamasi kuvan poliisin palvelimelle. Jos hakemuksesi vaatii tunnistuskäyntiä, se on tehtävä poliisiasemalla Suomessa. Jos teet sähköisen hakemuksen, voit noutaa passin vain Suomesta.

    Passia voi hakea myös ulkomaanedustustoista. Hakeminen edellyttää henkilökohtaista etukäteen varattua käyntiä edustustossa. Mukaan tarvitset paperisen passikuvan, henkilöllisyystodistuksen ja mahdollisesti muita erikseen pyydettäviä dokumentteja. Passin toimitusaika on yhdestä viikosta useampaan viikkoon. Voit saada ulkomailla pikapassin, jonka toimitusaika on 2 – 3 päivää nopeampi kuin tavallisen passin. Ulkomaanedustustoista ei voi saada expresspassia. Passin hinta on kalliimpi kuin Suomessa poliisilta haetun passin.

    MATKUSTAMINEN POHJOISMAISSA

    Tarvitsenko Ruotsiin passia?

    Pohjoismaiden (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Islanti) kansalaisia koskee passivapaus eli Pohjoismaiden kansalaiset voivat liikkua Pohjoismaissa ilman matkustusasiakirjaa. Henkilöllisyys on kuitenkin  tarvittaessa voitava todistaa.

    Käykö pohjoismaissa ajokortti henkilöllisyyden todentamiseen?

    Kyllä! Jos Pohjoismaiden kansalainen matkustaa ilman passia tai henkilökorttia on suositeltavaa, että hänellä on mukanaan jokin muu viranomaisen myöntämä asiakirja esim. ajokortti

    Matkaseurueen mukana matkustavan alaikäisen henkilöllisyyden todistamiseksi riittää myös Kela-kortti.

    Lue lisää rajavartiolaitoksen sivuilta!

    SCHENGEN-ALUEELLA MATKUSTAMINEN

    Kun matkustat Schengenin säännöstöä soveltavasta maasta toiseen, matkustusasiakirjaa ei yleensä viranomaisen toimesta tarkasteta. Sinun on kuitenkin pidettävä mukanasi voimassa olevaa, kussakin jäsenmaassa hyväksyttyä matkustusasiakirjaa.

    Lisätietoja Schengen-alueella liikkumisesta saat Suomen Ulkoasiainministeriön sivuilta

    Schengen-valtioita ovat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

     

    ESTE PASSIN SAANNILLE & PASSIN PERUUTTAMINEN

    Voiko tuomio estää passin saannin?

    Suomen laissa on säädetty erikseen passilaki, jossa luetettllaan passin saamisen esteet. Esteitä ovat mm. epäily tai etsintäkuulutus rikoksesta, josta seuraa yli vuoden mittainen vankeusrangaistus tai tälläistä rikosta koskevan esitutkinnan/ syyteharkinnan keskeneräisyys tai suorittamaton ehdoton vankeusrangaistus.

    Ehdollista vankeutta ei voida pitää esteenä passin myöntämiselle.

    Miten asevelvollisuus vaikuttaa passin saantiin?

    Jos olet 28 vuotta täyttänyt asevelvollinen, voidaan passi evätä sen vuoden kun täytät 30 loppuun mennessä, ellet pysty osoittamaan ettei asevelvollisuus ole esteenä passin antamiselle.

    Mistä syistä passi voidaan peruuttaa?

    Passilaissa on määritelty edellytyksiä passin peruuttamiselle, esim. Suomen kansalaisuuden menettäminen, passinhaltijan oma toive tai passin katoaminen.

    Passi voidaan myös ottaa väliaikaisesti pois matkustus- tai maastapoistumiskiellon vuoksi.

    Lisätietoja laista!

    AJANKOHTAISTA

    Ajankohtaiset uutiset passista ja sen hakemisesta

    PASSIEN HAUSSA RUUHKAA

    Poliisin passi-, henkilökortti- ja neuvontapalvelut ovat ruuhkautuneet!

    Ruotsi aloittaa henkilöllisyystodistusten tarkastukset

    Kaikkien Suomesta ja Ahvenanmaalta Ruotsiin matkustavien yli 18-vuotiaiden tulee esittää voimassa oleva henkilöllisyystodistus

    Jopa 550 passia lähetetty väärille ihmisille

    Virhe passien jakelussa johtui postituskoneen automatiikan pettämisestä.

    Poliisihallitus: passien jakelussa virhetilanne

    Poliisihallituksen lupahallintopäällikkö Hanna Piipponen kertoo, että passien jakelussa on ollut maanantaina vikatilanne.

    PASSIN HISTORIA pähkinänkuoressa

    Ennen 1900-luvun alkua passeissa ei käytetty valokuvia, vaan ihmisten piirteitä kuvailtiin sanallisesti. 

    Passit eivät ole aina näyttäneet eri maissa pääpiirteittäin samanlaisilta, vaan passien kansainvälinen standardisoiminen on vain muutamia vuosikymmeniä vanha keksintö. Passilla on pitkä historia.

    Passin kaltainen asiakirja mainitaan jo vanhassa testamentissa Nehemian kirjassa, joka on kirjoitettu noin 430 eaa. Nehemia sai kuninkaalta kirjeen, jonka tarkoitus oli taata turvallinen matkustus Juudan valtakuntaan.

    Han-dynastia otti käyttöön noin 200 eaa. dokumentin, jonka tarkoitus oli rajoittaa ihmisten liikkumista imperiumin eri alueiden välillä. Dokumentissa oli maininta iästä, pituudesta ja muista kehon ominaisuuksista. Rajoilla oli valvontapisteitä, joilla dokumentti tuli näyttää rajan yli päästäkseen.

    Islamilaisessa maailmassa käytettiin puolestaan keskiajalla bara-nimistä dokumenttia, joka oli ikään kuin kuitti verojen maksusta. Matkustaminen eri alueiden välillä edellytti baran näyttämistä rajalla.

    Euroopassa kuningas Henri V:n hallinto otti vuonna 1414 Britanniassa ensimmäisenä käyttöön kulkuluvat, joita edellytettiin lähinnä kaupantekotarkoituksessa matkustavilta ulkomaalaisilta. Parlamentin säätämää lakia kulkuluvista voidaan pitää ensimmäisenä kirjallisena mainintana passista modernin historian aikana. Joitain vuosia myöhemmin myös Ranskassa alettiin myöntää kauppiaille sertifikaatteja.

    Sanan ”passport” alkuperä on kiistanalainen. Osa uskoo sanan ”port” viittaavan brittiläiseen alkuperään ja kulkuun satamien kautta (maritime ports), osa taas uskoo alkuperän olevan ranskalainen, sillä sana viittaa ranskaksi kaupungin porttiin.

    Aluksi passeja myönnettiin lähinnä ulkomaalaisille, eikä valtion kansalaisille. Passit olivat siis aluksi oikeastaan viisumeja. Teollisen vallankumouksen myötä ihmiset alkoivat liikkua entistä enemmän, ja syntyi tarve hallita muuttoliikettä. 1800-luvun loppupuolella muuttoliike oli niin hallitsematonta, että passijärjestelmä hajosi tilapäisesti. Valtiot Ranska etunenässä höllensivät passin saamisen vaatimuksia.

    Ennen 1900-luvun alkua passeissa ei käytetty valokuvia vaan ihmisten piirteitä kuvailtiin sanallisesti. Esimerkiksi silmien tai nenän kokoa ja kasvojen muotoa kuvailtiin. Käytäntöä kritisoitiin alentavaksi. Kun valokuvaustekniikka kehittyi ja valokuvat yleistyivät, kirjallinen kuvailu korvattiin passikuvilla. Aluksi valokuvien kriteerit olivat hyvin löyhiä, ja ihmiset saivat passiinsa sellaisen kuvan kuin halusivat. Jopa ryhmäkuvia hyväksyttiin. Ensimmäisen maailmansodan lähestyminen ja vakoojien pelko vahvisti tarvetta fyysiselle kuvailulle passissa.

    Sodan jälkeen valtiot olivat epäluuloisempia ja reviiritietoisempia, ja passista tuli edellytys kansainväliselle matkustamiselle. Passeja alettiin 20-luvulla standardisoida Kansainliitossa. Toisen maailmansodan jälkeen standardisointi siirtyi Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön alle, joka tänäkin päivänä hoitaa tehtävää.

    Viime vuosikymmeninä passit ovat kehittyneet paljon, ja niissä on yhä enemmän tietoa. Kuvien vaatimukset ovat tarkentuneet, ja 90-luvun lopussa otettiin käyttöön ensimmäiset biometriset passit. Passit ovat aiempaa turvallisempia, ja niiden väärentäminen on vaikeaa.

    Passi on siis kehittynyt ulkomaalaisille tarkoitetusta hallitsijan myöntämästä kulkuluvasta kaikkien kansalaisten henkilöllisyystodistukseksi, jolla on informaatioyhteiskunnassa erittäin tärkeä rooli. Jotkin valtiot jopa myyvät nykyään passejaan houkutellakseen investointeja. 

    Lue lisää historiasta