fbpx

PASSIKUVA SUOMI

HENKILÖKORTTIKUVA

MIKÄ ON HENKILÖKORTTI?

Henkilökortti, ”henkkarit, on kuvallinen todistus henkilöllisyydestäsi. Henkilökorttia voi käyttää myös matkustusasiakirjana passin sijaan tietyissä maissa. 

SÄHKÖINEN VAI PAPERINEN KUVA?

Henkilökorttia varten tarvitset tavallisen passikuvan. Hakemukseesi et tarvitse paperista passikuvaa! Lähetämme kuvan sähköisenä suoraan poliisille, saat kuvatunnuksen samantien tekstiviestillä ja sen jälkeen voit tehdä hakemuksen niin netissä kuin paikanpäällä lupapalvelupisteelläkin. Muista pitää lähettämämme kuvatunnus tallessa, kuvasi löytyy järjestelmästä sen avulla!

VOIKO HENKILÖKORTTIA KÄYTTÄÄ PASSIN SIJAAN?

Henkilökorttia voi myös käyttää passin sijaan matkustusasiakirjana tietyissä maissa.

Kurkkaa poliisin sivulta lista maista: https://poliisi.fi/nain-kaytat-henkilokorttia

Otathan huomioon että ilman huoltajien suostumusta myönnetty alaikäisen henkilökortti, ilman matkustusoikeutta myönnetty henkilökortti tai ulkomaalaiselle myönnetty henkilökortti sekä väliaikainen henkilökortti eivät käy matkustusasiakirjana.

3 ASKELTA HENKILÖKORTIN HAKUUN VERKOSSA

TULE MEILLE KUVAUKSEEN!

Lähetämme kuvasi suoraan sähköisenä poliisille. Saat samantien tekstiviestillä kuvatunnuksen (voimassa 6kk), jonka tarvitset tehdessäsi hakemusta!

TEE HAKEMUS VERKOSSA

Täytä hakemus netissä, osoitteessa, www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Näppäile hakemukseen kuvatunnus, jonka lähetimme sinulle, maksa kortti ja valitse noutopiste. Henkilökortin toimitusaika on ruuhkasta riippuen 5-8 arkipäivää!

NOUDA HENKILÖKORTTI

Henkilökortti toimitetaan valitsemaasi toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen kun henkilökortti on noudettavissa! Noutaessasi henkilökorttia sinun on todistettava henkilöllisyytesi (ajokortti ei kelpaa) ja näytettävä lähetystunnus. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan henkilökorttisi, hakijalla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus.

Yleensä sähköinen hakemus riittää, mikäli viranomainen on tunnistanut hakijan henkilökorttia tai passia varten enintään 6 vuotta sitten tai jos hakija on ollut tunnistushetkellä vähintään 12 vuotias ja nimi on edelleen sama kuin edellisessä kortissa tai passissa. Muissa tapauksissa hakijan täytyy käydä poliisin lupapalvelupisteellä tunnistettavana, ennen kuin hakemus päätyy käsiteltäväksi. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle tehdessäsi hakemusta, mikäli tunnistuskäyntiä tarvitaan.

MIHIN HAKEMUKSIIN SÄHKÖINEN PASSIKUVA KÄY?

SÄHKÖINEN PASSIKUVA KÄY SEURAAVISSA HAKEMUKSISSA

PASSI ( kaikki poliisin ja Maahanmuuttoviraston myöntämät tyypit, mukaan lukien väliaikainen passi, muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja)

HENKILÖKORTTI (Pois lukien väliaikainen henkilökortti)

JÄRJESTYKSENVALVOJAKORTTI

VARTIJAKORTTI myös väliaikainen vartijakortti

TURVASUOJAAJAKORTTI

ASEENKÄSITTELYLUPA

OLESKELULUPA, oleskelulupakortin uusiminen ja EU- kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti

MIKÄ ON KUVATUNNUS?

Kuvatunnus on koodi, jonka tarvitset tehdessäsi hakemusta, niin verkossa kuin lupapalvelupisteellä! Sen avulla saat oikean kuvan korttiisi. Saat kuvatunnuksen tekstiviestillä kuvauksen yhteydessä.

TIESITKÖ!

Hakemukseen liitettävä kuva saa olla maksimissaan 6kk vanha. Voit hakea passin yhtä aikaa henkilökortin kanssa, sillä sama kuva käy molempiin!

TIESITKÖ!

Ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus! Virallisia ovat passi sekä henkilökortti. 

TIESITKÖ!

Henkilökortti käy tietyissä maissa myös matkustusasiakirjana

MITÄS NYT!
HENKILÖKORTTI ON KADONNUT

Jos henkilökorttisi on kadonnut tai varastettu on erittäin tärkeää tehdä siitä ilmoitus, väärinkäytön estämiseksi. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisin toimipisteellä asioimalla. Ulkomailla voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Ilmoituksen teon jälkeen voit hakea normaalisti uutta henkilökorttia.

Poliisi kirjaa ilmoituksen ja peruuttaa kortin. Peruutettua korttia ei pysty enää käyttämään, eikä sitä voi palauttaa voimaan, vaikka se löytyisikin!

HENKILÖKORTTI ON MENNYT RIKKI

Jos henkilökorttisi on rikki, käy poliisiasemalla tai ulkomailla ollessasi ota yhteyttä Suomen edustustoon. Rikkinäisellä henkilökortilla voi matkasi päättyä rajatarkastukseen! Lue lisää poliisin sivuilta: https://poliisi.fi/nain-kaytat-henkilokorttia

MITÄ TEEN VANHALLE HENKILÖKORTILLE

Sinulla voi olla vain yksi voimassa oleva henkilökortti. Saadessasi uuden henkilökortin, vanha korttisi raukeaa, vaikka siinä olisi vielä voimassaoloaikaa jäljellä!

Lue lisää

https://poliisi.fi/nain-kaytat-henkilokorttia