fbpx

HENKILÖKORTTI

Tältä sivulta löydät kaiken henkilökortista ja sen hakemisesta, helposti ja nopeasti!

ASKELEET HENKILÖKORTIN HAKEMISEEN

MITEN ALOITTAA HENKILÖKORTIN HAKEMINEN?

Ensimmäinen askel henkilökortin hakemisessa on passikuvan hankinta. Et pysty tekemään hakemusta loppuun verkossa tai poliisiasemalla ennen kuin sinulla on passikuva.

HENKILÖKORTIN HAKEMISEN VAIHEET

MITEN ALOITTAA HENKILÖKORTIN HAKEMINEN?

Ensimmäinen askel henkilökortin hakemisessa on passikuvan hankinta.

Passikuva on voimassa 6 kuukautta, joten henkilökorttihakemus tulee tehdä puolen vuoden sisällä. Valokuvausliike lähettää kuvasi suoraan sähköisenä poliisin järjestelmään.  Mikäli olet hakemassa henkilökorttia, voit aloittaa siis menemällä valokuvaukseen. Katso lähimmän valokuvaamon sijainti tästä.

HENKILÖKORTTIHAKEMUKSEN TEKEMINEN

Käytyäsi passikuvauksessa, voit tehdä hakemuksen verkossa tai paikanpäällä poliisin lupapalvelupisteellä. Niin sähköisessä hakemuksessa kuin paikanpäälläkin tarvitset kuvatunnuksen, jonka saat meiltä passikuvauksen yhteydessä tekstiviestillä.

Yleensä voit tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti tarvitaan.

Tiesitkö: Verkossa tehty hakemus on nopeampi ja edullisempi.

PASSIKUVAN OTTAMINEN

Voit ottaa passikuvan 6 kuukautta etukäteen, ennen kuin passisi vanheneee!

Voit hankkia sähköisen tai paperisen passikuvan hakiessasi henkilökorttia. Suositus on kuitenkin ottaa sähköinen kuva. Passikuvien hinnat vaihtelevat merkittävästi, keskihinnan ollessa yli 20 euroa ja korkein hinta on 35 euroa. Tässä eri kaupunkien liikkeitä, jotka ovat alueensa edullisimpia ammattivalokuvaamoja. 

Katso tästä vinkkejä passikuvaan!

Voit myös ottaa passikuvan itse, katso tarkat ohjeet! 

POLIISIASEMALLA TUNNISTAUTUMINEN

Mikäli sinun pitää käydä asemalla tunnistautumassa, voit asioida millä vain poliisiasemalla, asuinpaikastasi riippumatta. Poikkeuksena on Helsinki-Vantaan lentoaseman poliisin toimipiste.

Voit varata ajan tunnistatumiseen poliisin verkkosivuilta tai puhelimitse! Halutessasi voit myös mennä asemalle jonottamaan ilman ajanvarausta, mutta odotusaika voi etenkin sesonkiaikoina olla pitkä kuten 2022 kesällä.

Kun asioit poliisiasemalla, sinun tulee todistaa henkilöllisyys voimassa olevalla passilla tai henkilökortilla. Jos sinulla ei ole kumpaakaan, sinut voidaan tunnistaa muilla keinoin, mutta se vie aikaa. Ota mukaan vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti, jos sinulla on sellainen. Myös ajokortti tai muuta asiakirjoja voivat helpottavat tunnistusta, mutta yksin ne eivät riitä.

 

Jos verkossa tekemäsi hakemus vaatii käyntiä poliisiasemalla, tarvitset mukaan:

  • vanhan passin tai henkilökortin
  • liitteet, mikäli verkkopalvelu on ilmoittanut sellaisia vaadittavan

Jos teet hakemuksesi kokonaan asemalla, tarvitset mukaan:

  • Valokuvaamosta saamasi kuvatunnuksen tai yhden paperikuvan.
  • Vanhan/nykyisen passin tai henkilökortin.
  • Kaikkien huoltajien suostumuksen, jos kyse on alle 18-vuotiaan passista.
  • Jos olet 23–30-vuotias asevelvollinen, tarvitset todistuksen esteettömyydestäsi.
  • Tarvittavat todistukset, jos haluat, ettei aiempaa passiasi peruuteta, kun uusi luovutetaan sinulle.
HAKEMUKSEN JÄLKEEN

Kun olet hakemuksen tehnyt ja se on lähtenyt käsittelyyn passi saapuu postitse, valitsemastasi toimitusnopeudesta riippuen noutopisteeseen! Nouda valmis passi valitsemastasi noutopaikasta, kun saat noutoilmoituksen puhelimeesi. Katso lisätietoa toimitusajoista! 

MIKÄ ON HENKILÖKORTTI?

Henkilökortti on Suomen kansalaiselle myönnettävä virallinen henkilöllisyystodistus, joka toimii myös matkustusasiakirjana tiettyihin maihin!

VIRALLINEN HENKILÖLLISYYSTODISTUS

Suomessa virallisia henkilöllisyystodistuksia ovat passi ja henkilökortti. Ajokortti ei enää käy henkilöllisyyden todentamiseen, sillä se on vain todiste ajo-oikeudesta!

Tiesitkö:

  • pienikin lapsi tarvitsee oman passin.
  • passissa olevien tietojen tulee olla ajan tasalla. Nimenmuutoksen jälkeen et voi matkustaa passilla, missä on vanha nimi.

  • Jos sinua ei enää tunnista kuvasta, sinun tulee uusia passi.  Tämä pätee myös lapsiin.

PASSI VAI HENKILÖKORTTI

Passi ja henkilökortti ovat molemmat henkilöllisyystodistuksia ja matkustusasiakirjoja. Passia voi käyttää matkustusasiakirjana aina, mutta henkilökortilla voit matkustaa vain tiettyihin maihin, esimerkiksi EU-maihin. Tarkista maat poliisin sivuilta!

Henkilökortti voi olla myös matkustusoikeudeton. Matkustusoikeudettomia henkilökortteja myönnetään alaikäisille ja ulkomaalaisille.

Henkilökortissa on siru, jossa on kansalaisvarmenne. Kansalaisvarmenteen avulla voit kirjautua julkisen sektorin verkkopalveluihin. Tunnistautumiseen tarvitaan kortinlukija ja sirunlukuohjelmisto (Katso lisätietoja DVV:n sivuilta).

Henkilökortti on hieman passia kalliimpi, mutta monikäyttöisempi ja pienen kokona vuoksi helpompi pitää mukana. Kumpikin ovat viisi vuotta voimassa.

MIHIN HENKILÖKORTTIA VOI KÄYTTÄÄ

Henkilökortti on asiakirja, jolla voit todistaa henkilöllisyytesi erilaisissa asiointitilanteissa. Henkilökortti käy myös tiettyihin maihin matkustaessa passsin sijasta!

Katso tarkka lista maista joissa henkilökorttia voi käyttää passin sijaan!

HENKILÖKORTIN VOIMASSAOLOAIKA

Miksi henkilökortti on voimassa vain 5 vuotta?

Nykyistä pidempi voimassaoloaika heikentäisi henkilökortin omistajan tunnistettavuutta passikuvasta sekä vaarantaisi sirun tietoturvan ja  turvaominaisuuksien ajantasaisuuden.

Mitä vanhempi kuva on, sitä epäluotettavampaa on sekä silmämääräinen että koneellinen kasvontunnistus.

Sirulla olevat biometriset tunnisteet ja muut henkilötiedot on suojattava luotettavasti väärinkäyttöä vastaan. Sirun tietoturva säilyy korkeatasoisena, koska sitä päivitetään muutaman vuoden välein. Jos käyttöikää pidennettäisiin nykyisestä esimerkiksi seitsemään tai kymmeneen vuoteen, sirun tietoturva saattaisi vaarantua ennen henkilökortin vanhenemista. Mitä pidempi voimassaoloaika on, sitä hitaammin uudet tietoturvaltaan kehittyneemmät mallit korvaavat käytössä vanhemmat mallit. Sama pätee myös fyysisiin turvatekijöihin, jotka ehkäisevät itse väärentämistä.

HENKILÖKORTIN OMINAISUUDET

On tärkeää varmistua siitä, että tunnistautumisessa esitetty asiakirja on aito. Virallisia, henkilöllisyyden osoittavia asiakirjoja ovat passi ja henkilökortti. Näistä molemmista on voimassa useita erilaisia versioita. Passien ja henkilökorttien ulkoasuun ja turvatekijöihin tulee säännöllisesti muutoksia ja päivityksiä. Uuden passimallin julkaisu ei vaikuta vanhojen passimallien voimassaoloon.

Suomalaisia ja eurooppalaisia matkustus- ja henkilöllisyysasiakirjamalleja voit hakea kattavasti Euroopan neuvoston aitojen henkilö- ja matkustusasiakirjojen hakemistosta.

ERILAISET HENKILÖKORTIT

Alaikäisen matkustusoikeudeton henkilökortti

Alaikäiselle lapselle voidaan hankkia tavallinen henkilökortti, jolla voi sekä matkustaa että tunnistautua verkkopalveluissa. tämä vaatii huoltajien molempien suostumuksen. 

Toinen vaihtoehto on erityinen alaikäisen henkilökortti, jolla ei voi matkustaa eikä siinä ole verkkotunnistautumisen mahdollistavaa kansalaisvarmennetta. Tämä myönnetään myös ilman huoltajien suostumusta. Kummassakin tapauksessa hakemuksen voi tehdä verkossa, samalla tavalla kuin täysi-ikäisen oman hakemuksen. Alaikäisen matkustusoikeudetonta henkilökorttia voi hakea ainoastaan poliisilta, ei Suomen edustustolta ulkomailla.

Väliaikainen henkilökortti

Henkilökortti voidaan erityisestä syystä myöntää myös väliaikaisena. Väliaikaisen henkilökortin myönnön edellytykset harkitaan tarkkasti ja tapauskohtaisesti.

Väliaikainen henkilökortti voidaan myöntää esimerkiksi siinä tapauksessa, että henkilöllisyyden osoittava asiakirjasi on anastettu tai ovat kadonneet. Silloin väliaikainen henkilökortti myönnetään pääsääntöisesti siihen asti, kunnes saat uuden henkilöllisyyden osoittavan asiakirjan.

Väliaikaisen henkilökortin saat heti mukaasi poliisiasemalta, ja se on voimassa enintään 4 kuukautta.  Väliaikaisella henkilökortilla ei voi matkustaa eikä siinä ole sähköisen asioinnin mahdollistavaa sirua. Sitä voi hakea vain poliisilta, ei Suomen edustustolta ulkomailla.

Ulkomaalaisen henkilökortti

Ulkomaalaisen henkilökortti voidaan myöntää sinulle, jos olet Suomessa vakinaisesti asuva ulkomaalainen ja  vakituinen kotikuntasi Suomessa on merkitty väestötietojärjestelmään sekä sinulla on voimassa oleva oleskelulupa tai oleskelukortti/oleskeluoikeutesi on rekisteröity. 

Ulkomaalaisen henkilökortti voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi, sen voimassaolo ei voi ylittää oleskeluluvan tai oleskelukortin voimassaoloaikaa. Ulkomaalaiselle myönnetyllä henkilökortilla ei voi matkustaa, ja sitä voi hakea vain poliisilta, ei Suomen edustustolta ulkomailla.

Ulkomaalaisen henkilökorttia hakiessa on esitettävä voimassa oleva passi tai henkilökortti. Jos sinulla ei ole sellaista, sinun on esitettävä voimassa oleva oleskelulupakortti tai oleskelukortti. Hakemuksen vastaanottava viranomainen ottaa sinulta sormenjäljet ja vertaa niitä oleskelulupakortin tai oleskelukortin sirulle tallennettuihin sormenjälkiin, henkilöllisyytesi todentamiseksi.

Matkustusoikeudeton henkilökortti

Suomen kansalaiselle myönnettävä henkilökortti voidaan tietyin edellytyksin myöntää myös ilman matkustusoikeutta. Tapauksia joissa näin voidaan menetellä on rikokseen syyllistymisen, vankeusrangaistuksen, asevelvollisuuden vuoksi tai sinut on määrätty matkustus- tai maastapoistumiskieltoon.

Jos henkilökortti myönnetään ilman matkustusoikeutta, ei kortin sirulle talleteta hakijan sormenjälkiä ja kasvokuvaa. Hakemuksen tekemisen yhteydessä otetut sormenjäljet poistetaan poliisin rekisteristä viimeistään 30 vuorokauden kuluttua siitä, kun matkustusoikeudeton henkilökortti on myönnetty.

TOIMITUS & NOUTO

Henkilökortin toimitusaika vaihtelee ruuhkista riippuen!

Henkilökortti toimitetaan valitsemaasi toimipisteeseen, josta voit noutaa sen saatuasi saapumisilmoituksen.

HENKILÖKORTIN TOIMITUS

Henkilökortti voidaan toimittaa Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Kortti voidaan toimittaa esimerkiksi R-kioskille. Henkilökorttia  säilytetään noutopaikassa 14 vuorokautta. Noudettaessa on oltava mukana lähetystunnus ja henkilöllisyystodistus. Myös enintään vuosi sitten vanhentunut henkilöllisyystodistus kelpaa. Muistathan että ajokortti ei ole henkilöllisyystodistus!

Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan henkilökortin käyttämällä poliisin valtakirjapohjaa. Tällöin valtuutetun on todistettava henkilöllisyytensä noudon yhteydessä.

HENKILÖKORTIN TOIMITUSAIKA

Henkilökortti toimitetaan normaalisti 8–12 arkipäivässä valitsemaasi noutopisteeseen. Henkilökorttia noudettaessa sinun on näytettävä lähetystunnus sekä todistettava henkilöllisyytesi. Myös valtakirjalla noutaminen on mahdollista.

Henkilökorttia ei voi tilata nopeutetulla toimituksella!

 

HENKILÖKORTIN NOUTAMINEN

Saat ilmoituksen, kun henkilökortti on noudettavissa. Ilmoitus voidaan lähettää sinulle valintasi mukaan tekstiviestitse, sähköpostitse tai kirjeenä. Ilmoitus sisältää lähetystunnuksen ja noutopaikan osoitteen. Kannattaa ottaa noutoilmoitus varmuuden vuoksi sekä tekstiviestinä että sähköpostiviestinä!

Henkilökortti toimitetaan valitsemaasi toimipisteeseen. Noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi (ajokortti ei kelpaa) ja näytettävä lähetystunnus, sillä henkilökorttia ei luovuteta ilman sitä. Voit myös valtuuttaa toisen henkilön noutamaan henkilökorttisi. Valtuutetulla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus.

VALTUUTTAMINEN

Voit valtuuttaa myös toisen henkilön noutamaan henkilökortin. Silloin noutajalla täytyy olla valtakirja, lähetystunnus sekä voimassa oleva Suomen viranomaisen myöntämä passi tai henkilökortti. Ajokortilla ei voi todistaa henkilöllisyyttä henkilökorttia noudettaessa.

Poliisin verkkosivuilla olevan valtakirjan pääset lataamaan tästä!

MILLAISEN KUVAN TARVITSEN?

Passi

Hakemukseen liitettävä kuva saa olla maksimissaan kuusi kuukautta vanha. Voit hakea henkilökortin yhtä aikaa passin kanssa, sillä sama kuva käy molempiin.

SÄHKÖINEN PASSIKUVA

Henkilökorttia hakiessasi et tarvitse paperista passikuvaa. Esimerkiksi nämä kuvaamot lähettävät passikuvan sähköisenä suoraan poliisille, jolloin saat kuvatunnuksen heti tekstiviestillä ja sen jälkeen voit tehdä hakemuksen niin verkossa kuin paikanpäällä lupapalvelupisteelläkin. Muista pitää saamasi kuvatunnus tallessa, kuvasi löytyy poliisin järjestelmästä sen avulla.

HUOM! Mikäli haet väliäikaista henkilökorttia, tarvitset paperikuvat. Sähköinen kuvatunnus ei käy väliaikaiseen henkilökorttiin.

PAPERINEN PASSIKUVA

Voit käyttää henkilökorttiin myös paperista kuvaa, mutta silloin et voi tehdä hakemusta verkossa. Poliisi ei kuitenkaan suosittele paperikuvan käyttöä, sillä kuva joudutaan skannaamaan sähköiseen muotoon, mikä vie aikaa ja heikentää kuvan laatua.

Väliaikaiseen henkilökorttiin tarvitset kuitenkin paperiset passikuvat.

Paperisen passikuvan tarvitset myös autokorttia, mopokorttia sekä moottoripyöräkorttia varten. Sähköinen passikuva käy näihin kortteihin vain silloin, kun olet tehnyt samalla kuvalla passi- tai henkilökorttihakemuksen ja se on myönnetty sinulle. Sen jälkeen kuva siirtyy automaattisesti myös Traficomille. Kuvan tulee silti olla alle kuusi kuukautta vanha. Sähköinen kuvatunnus tai sähköpostilla lähetetty kuva ei kelpaa. 

Myös useimpiin viisumeihin vaaditaan paperinen kuva.

KUVATUNNUS

Kuvatunnus on seitsemän merkkiä sisältävä, numeroista ja kirjaimista muodostuva koodi sähköiselle passikuvalle. Tarvitset kuvatunnuksen tehdessäsi hakemusta niin verkossa kuin lupapalvelupisteelläkin! Sen avulla saat oikean kuvan henkilökorttiisi. Saat kuvatunnuksen tekstiviestillä kuvauksen yhteydessä.

Voit käyttää kuvatunnusta puolen vuoden ajan myös muissa poliisin alaisissa hakemuksissa, kuten passissa.

PASSIKUVA AJOKORTTIIN

Autokorttia, mopokorttia sekä moottoripyöräkorttia varten tarvitset kaksi paperikuvaa.

Poliisin sähköinen kuvatunnus ei käy ajokorttihakemuksiin!

Sähköinen passikuva käy näihin kortteihin vain silloin, kun olet tehnyt samalla kuvalla passihakemuksen tai henkilökorttihakemuksen ja se on myönnetty sinulle. Sen jälkeen kuva siirtyy automaattisesti myös Traficomille. Kuvan tulee silti olla alle 6 kuukautta vanha. Myös useimpiin viisumeihin vaaditaan paperinen kuva.

OHJEITA KUVATTAVALLE!
    • Passikuvissa perussääntönä on, että kasvojen täytyy näkyä kokonaan, asusteet tai hiukset eivät saa peittää kasvoja, silmien on erotuttava selvästi ja ilmeen tulee olla neutraali.
    • Suu ei saa olla auki. Pienten vauvojen kohdalla voidaan tästä hieman joustaa.
    • Silmälasit eivät saa peittää silmiä tai kasvonpiirteitä. Lasit suositellaan ottamaan pois kuvausta varten, jotta ehkäistään lasien luomat varjot, heijastukset ja vääristymät.
    • Tummia laseja tai silmälappua saa käyttää vain terveydellisistä syistä.
    • Kuvassa saa pitää päähinettä ainoastaan uskonnollisista tai terveydellisistä syistä. 
    • Peruukki on sallittu vain, jos se on henkilöllä päivittäisessä käytössä, kuten lääketieteellisistä syistä. Peruukkia koskee samat säännöt kuin oikeita hiuksiakin, eli peruukki ei saa peittää kasvoja.
    • Passikuvissa saa olla koruja ja meikkiä, kunhan ne eivät heikennä tunnistettavuutta. Esimerkiksi puuteria on hyvä käyttää kasvojen kiillon poistamiseksi!
    • Kannattaa valita kuvausta varten muu paita kuin huppari, sillä huppu saattaa näkyä häiritsevästi kuvan taustalla!
OTA PASSIKUVA ITSE

Nykyään sinun on mahdollista ottaa itse oma passikuvasi. Kuvien tulee kuitenkin täyttää viranomaisten tiukat kriteerit.

Paras objektiivivalinta on poliisin mukaan 90–130-mm objektiivi, mutta myös 50 mm objektiivilla saa käyttökelpoisen passikuvan. Kuvaa ei pääsääntöisesti kannata yrittää ottaa kännykän kameralla, sillä kuvaan tulee herkästi vääristymiä.

Valotuksekssa voi hyödyntää päivänvaloa, joka tulee suoraan vaalealle yksiväriselle seinälle. Aseta penkki, jossa istut noin puolen metrin päässä seinästä.

Muiden kuin ammattilaisten ottamia kuvia hylätään paljonheikkolaatuisina ja näin poliisi suositteleekin käymään ammattilaisella kuvauksessa.  Sähköisen kuvan on oltava tarkalleen 500 x 653 pikseliä. Mitään poikkeamia ei hyväksytä. Kuvan on oltava JPEG-muodossa. Suurin tallennuskoko on 250 kt.

Viranomaiskuvaa ei saa muokata niin että pieninkään yksityiskota muuttuu, eli kuvan “ehostaminen” millään tapaa on kielletty.

Kuvan on oltava tarkka koko kasvojen alueelta. Kuvassa ei saa olla kasvojen vääristymiä. 

Päälaen ja leuankärjen välin on oltava kuvassa 445–500 px (32–36 mm). 

Päälaen yläpuolella on oltava vähintään 56 px (4 mm) – 84 px (6 mm). 

Leuankärjen alla on oltava vähintään 96 px (7 mm) – 124 px (9 mm). 

Kasvojen ja katseen on oltava suoraan kohti kameraa ja hartioiden täytyy olla samassa linjassa kasvojen kanssa.

Taustan pitää olla yksivärinen, vaalea ja tasainen.

Lue tarkemmat ohjeet poliisin verkkosivuilta

APUA! HUKKASIN HENKILÖKORTTINI!

Mitä tehdä jos henkilötollisyysdistus on hävinnyt?

Henkilökortin pitäminen tallessa ja ehjänä on erittäin tärkeää väärinkäytösten estämiseksi. 

HENKILÖKORTTI ON HÄVINNYT TAI VARASTETTU

Jos henkilökortti on kadonnut tai varastettu on tärkeää tehdä välittömästi ilmoitus poliisille väärinkäytön estämiseksi. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisin toimipisteellä asioimalla. Ulkomailla voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Ilmoituksen teon jälkeen voit hakea normaalisti uutta passia.

Jos passisi on mennyt rikki, ota yhteyttä poliisin lupapalvelupisteeseen tai ulkomailla Suomen edustustoon. Rikki menneellä tai muuten turmeltuneella henkilökortilla ei kannata ainakan matkustaa, sillä matkasi voi stopata jossain rajatarkastuspisteessä.

Ilmoitus tehdään sähköisesti tai käymällä poliisiasemalla. Linkki sähköisen ilmoituksen tekemiseen: https://asiointi.poliisi.fi/yksityis/rikos

HUOM! Et voi käyttää kadonneeksi tai anastetuksi ilmoitettua henkilökorttia, eikä sitä voi myöhemmin enää palauttaa voimaan, vaikka se löytyisikin.

HENKILÖKORTTI ON MENNYT VANHAKSI

Voit tehdä uuden henkilökorttihakemuksen passikuvauksessa käynnin jälkeen, joko verkossa tai paikanpäällä poliisin lupapalvelupisteellä. Mikäli et edellisellä kerralla antanut sormenjälkiä, tai edellisestä kerrasta on yli 6 vuotta, tulee sinun käydä tunnistautumassa asemalla. Voit kuitenkin tehdä hakemuksen verkossa valmiiksi. Hakemus siirtyy käsittelyyn vasta kun olet käynyt tunnistautumassa.

MINULLA EI OLE HENKILÖKORTTIA

Mikäli sinulla ei ole entuudestaan henkilökorttia, käy ensin ottamassa passikuva, jonka jälkeen voit tehdä hakemuksen verkossa. Huomioi kuitenkin, että hakemuksesi otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana ja antamassa sormen jäljet

USEIN KYSYTTYÄ!

Tästä löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä henkilökortista!

HENKILÖKORTIN HAKEMINEN

Mikä on sähköinen henkilökorttihakemus ja missä sen voi tehdä?

Sähköinen hakemus tehdään alusta loppuun verkossa. Sähköisen hakemuksen tekemiseen tarvitset sähköisenä toimitetun passikuvan ja valokuvaamosta saamasi kuvatunnuksen. Hakemuksen voit täyttää poliisin sivuilla. 

Mikä on sähköinen passikuva?

Sähköinen passikuva lähetetään suoraan valokuvaamosta poliisille. Saat kuvauksen yhteydessä kuvatunnuksen, jonka syötät järjestelmään passihakemusta tehdessäsi. Sähköinen passikuva käy myös asioidessasi poliisin lupapalvelupisteellä. Muista ottaa kuvatunnus mukaan!

Tarvitsenko paperista passikuvaa?

Passin tai henkilökortin hakemiseen käy sähköisenä toimitettu kuva, etkä tarvitse paperista kuvaa!

Mikä on passikuvatunnus/-kuvakoodi?

Käydessäsi passikuvalla, valokuvaamo lähettää kuvasi suoraan poliisin järjestelmään ja antaa sinulle kuvatunnuksen / koodin, jonka kirjoitat järjestelmään hakemusta tehdessäsi. Tämän koodin avulla hakemukseesi löytyy oikea kuva järjestelmästä.

Toimiiko passikuvatunnus/-kuvakoodi myös poliisiasemalla?

Kyllä! Muista ottaa kuvatunnus/koodi mukaan, kun asioit lupapalvelupisteellä!

Missä sähköistä passikuvaa voi käyttää?

Sähköinen passikuva käy passi- ja henkilökorttihakemuksissa, oleskelulupahakemuksessa, järjestyksenvalvoja-, vartija-, turvasuojaajakorteissa sekä aseenkäsittelyluvissa.

Paljonko passin/henkilökortin hakeminen maksaa?

Voit tarkistaa ajankohtaisen hinnaston poliisin sivulta, osoitteessa: https://www.poliisi.fi/luvat/palveluhinnasto_ja_maksaminen

Kuinka nopeasti saan henkilökortin itselleni?

Henkilökortti toimitetaan normaalisti 8–12 arkipäivässä valitsemaasi noutopisteeseen.

Kuinka kauan passikuva on voimassa?

Passikuva, niin paperinen kuin sähköinenkin, on voimassa 6 kuukautta

Kuinka kauan uusi henkilökortti on voimassa?

Tavallinen henkilökortti on voimassa 5 vuotta.

Tarvitseeko lapsi tai vauva henkilökorttia?

Kyllä!

Mitä tarvitsen henkilökorttihakemusta varten?

Hakemusta varten tarvitset yhden passikuvan, joko paperisen tai sähköisenä toimitetun. Muista pitää sähköisen passikuvan kuvatunnus tallessa!

Pitääkö poliisiasemalla käydä jos hakee passin/henkilökortin sähköisesti?

Lähtökohtaisesti ei. Voit yleensä tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Mikäli nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti asemalla tarvitaan.

Uuden passin/henkilökortin toimitus?

Passi/henkilökortti toimitetaan valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen, kun voit noutaa passisi! Ilmoituksesta löytyy lähetystunnus, jonka tarvitset noutaessasi passia/henkilökorttia.

Noutaessasi sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja näytettävä lähetystunnus. Henkilöllisyys voidaan todistaa Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Mikäli sinulla ei ole voimassaolevaa passia tai henkilökorttia, vähän aikaa sitten vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei ole toisin ilmoitettu.

Henkilötietoni muuttuivat, mitä tehdä.

Passi tai henkilökortti ei kelpaa henkilöllisyyden todentamiseen tai matkustamiseen jos siinä on vanhat tietosi. Hae uutta passia tai henkilökorttia mahdollisimman pian, kun tieto muutoksesta on kirjattu väestötietojärjestelmään.

HENKILÖKORTIN TOIMITUS

Kuinka kauan henkilökortin saapuminen kestää?

Lue lisätietoja henkilökortin toimituksesta!

HENKILÖKORTIN HINNAT

Kuinka paljonko henkilökortti maksaa?

Verkossa tehty hakemus on edullisempi kuin lupapalvelupisteellä tehty.

Katso tarkka hinnasto poliisin maksutaulukosta!

Jos teet passihakemuksen samaa aikaa henkilökorttihakemuksen kanssa, saat henkilökortin hieman edullisemmin!

 

PASSIKUVA

Kuinka nopeasti saan passikuvan?

Passikuvan ottamiseen menee vain muutama minuutti! Paperisen kuvan saat heti mukaan ja sähköisen kuvan lähetämme suoraan poliisille, jolloin saat kuvatunnuksen tekstiviestitse samantien!

Mikä on passikuvatunnus/-kuvakoodi?

Käydessäsi passikuvalla, valokuvaamo lähettää kuvasi suoraan poliisin järjestelmään ja antaa sinulle kuvatunnuksen / koodin, jonka kirjoitat järjestelmään hakemusta tehdessäsi. Tämän koodin avulla hakemukseesi löytyy oikea kuva järjestelmästä.

Saako passikuvassa olla silmälasit?

Saa, kunhan ne eivät heijasta, luo varjoja tai vääristä. Lasit kuitenkin suositellaan ottamaan pois kuvauksen ajaksi.

Saako passikuvassa olla huivia/päähinettä?

Kuvassa saa pitää huivia/huntua ainoastaan uskonnollisista tai terveydellisistä syistä, tällöinkään ne eivät saa peittää kasvoja tai luoda kasvoille varjoja.

Miten passikuvassa pitää olla?

Passikuvissa perussääntönä on, että kasvojen täytyy näkyä kokonaan, asusteet tai hiukset eivät saa peittää kasvoja, silmien on erotuttava selvästi ja ilmeen tulee olla neutraali.

Saako kuvassa olla koruja tai meikkiä?

Saa olla! Kunhan ne eivät heikennä henkilön tunnistettavuutta. VINK! Puuteri ehkäisee näppärästi kiiltoa!

 

HUKKASIN KUVATUNNUKSEN

Jos hukkaat kuvatunnuksen, voit saada uuden käymällä valokuvaamossa, jossa kuva on otettu! Lisäksi sinun tulee muistaa, koska olet käynyt liikkeessä ja kertoa etunimesi.

Voiko joku muu käydä hakemassa kuvatunnukseni?

Ei. Kuvatunnusta ei  voida luovuttaa muille, kuin kuvatulle itselleen tai hänen huoltajalleen.

TUNNISTAUTUMINEN ASEMALLA

Ajan varaaminen

Voit varata ajan verkossa tai soittamalla neuvontaplaveluihin (avoinna arkisin klo 8-16:15)

Varaa ajat kerralla koko perheelle. Jos koko perhe on tulossa tekemään saman asiakirjan hakemuksen, voit liittää kaikkien henkilötiedot samaan varaukseen. Tällöin järjestelmä pyrkii hakemaan peräkkäiset ajat samalta palvelutiskiltä!

Voit myös varata itsellesi useamman peräkkäisen ajan, jos sinulla on useita samaan palveluun liittyviä asioita. Normaalimittaisessa varaukessa käsitellään vain yksi lupa-asia!

 

HENKILÖKORTTI ALAIKÄISELLE

Tarvitseeko vauva henkilökorttia?

Pienikin lapsi tarvitsee oman henkilöllisyystodistuksen. Voit täyttää alaikäisen hakemuksen verkossa samaan tapaan kuin aikuisenkin, mutta useassa tapauksessa hänen on käytävä poliisiasemalla tunnistautumassa.

Pitääkö lapsen kanssa käydä asemalla?

Alle 12-vuotiailta ei oteta sormenjälkiä. Jokaisen passin/ henkilökortinhakijan täytyy käydä poliisiasemalla tunnistettavana, jos passia varten ei ole aiemmin otettu sormenjälkiä. Eli tunnistautumiskäynti tarvitaan aina, jos hakija on ollut edellistä passia haettaessa alle 12-vuotias. Lapsen tunnistamisessa ollaan erittäin huolellisia, sillä kasvonpiirteet muuttuvat lapsilla nopeasti.

Poliisiasemalla käynti

Pitääkö lapsen olla mukana asemalla?

Poliisiasemalla asioidessa alaikäisen hakijan on oltava itse aina paikalla, vaikka hän olisi vasta vauva.

Pitääkö aikuisen olla mukana?

Jos hakija on alle 15-vuotias, ainakin yhden huoltajan on oltava mukana. 15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi asioida poliisiasemalla ilman huoltajaa,  mikäli hänellä on huoltajilta kirjallinen suostumus ja hänen henkilöllisyydestään voidaan varmistua.

Huoltajien suostumus

Alaikäisen passi/henkilökorttihakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus.

Miten suostumus annetaan?

Huoltajat voivat antaa suostumuksen netissä tai toimittaa ne suoraan poliisiasemalle. Hakemuksen tekevä huoltaja antaa suostumuksensa hakemuksessa. Muut huoltajat voivat vastata suostumuspyyntöön kirjautumalla poliisin verkkopalveluun.

Jos hakemus tehdään lupapalvelupisteellä, mukana olevat huoltajat voivat antaa suostumuksensa suullisesti. Huoltajat, jotka eivät ole mukana, toimittavat suostumuksen kirjallisesti.

Entä jos toinen huoltaja ei anna suostumusta?

Henkilökortti voidaan myöntää ilman toisen huoltajan suostumusta vain erityisestä syystä, esim. jos huoltajalta ei matkan, sairauden tai muun vastaavan syyn vuoksi voida saada suostumusta.

Lataa suostumuslomakepohja tästä:  Suostumuslomake

HENKILÖKORTIN VOIMASSAOLO

Kuinka kauan henkilökortti on voimassa?

Henkilökortti on voimassa 5 vuotta.

Voiko vanhentunutta henkilökorttia käyttää?

EI. Et voi matkustaa tai käyttää vanhentunutta henkilökorttia henkilöllisyytesi todistamiseen.

vanhentunut passi tai henkilökortti kelpaa ainoastaan kun noudat passia, mikäli passin voimassaolo on päättynyt enintään vuosi sitten, sitä vanhempi ei enää käy todistamiseen.

HENKILÖKORTIN HAKU ULKOMAILLA

Ulkomailla olevalle Suomen kansalaiselle henkilökortin myöntää poliisin sijasta Suomen edustusto. Edustustoverkosta ja henkilökortin hakemisesta ulkomailla saat lisätietoja ulkoministeriöstä.

Voit laittaa sähköisen henkilökorttihakemuksen vireille ulkomailta käsin, jos pystyt kirjautumaan poliisin asiointipalveluun.  Suomi.fi:ssä voit käyttää pankkitunnistusta, mobiilivarmennetta tai henkilökortin kansalaisvarmennetta kirjautuaksesi.
Sähköiseen hakemukseen tulee liittää passikuva, joka on syötetty etukäteen poliisin valokuvapalvelimelle. Ulkomaalainen valokuvaamo ei pysty toimittamaan kuvia palvelimelle. Voit kuitenkin itse syöttää kuvaamosta saamasi kuvan järjetelmään Suomi.fi-tunnistuspalvelun avulla.

Ulkomailta käsin poliisin verkkopalveluja käytettäessä on erityisen tärkeää huomioida, että sähköinen hakemus voi vaatia tunnistuskäynnin. Suomen ulkomaanedustustoissa ei ole tarvittavia välineitä sähköisten hakemusten vastaanottoon ja täydentämiseen, joten tunnistuskäynti on tehtävä  Suomessa.

Verkkopalvelussa voit valita vain Suomessa sijaitsevan noutopaikan, joten sinun on tehtävä valtakirja esimerkiksi Suomessa asuvalle kaverillesi ja sovittava hänen kanssaan henkilökortin noutamisesta ja toimittamisesta sinulle. Henkilökorttia ei tule koskaan postittaa kirjaamattomana.

MATKUSTAMINEN POHJOISMAISSA

Tarvitsenko Ruotsiin passia tai henkilökorttia?

Pohjoismaiden (Suomi, Ruotsi, Tanska, Norja, Islanti) kansalaisia koskee passivapaus eli Pohjoismaiden kansalaiset voivat liikkua Pohjoismaissa ilman matkustusasiakirjaa. Henkilöllisyys on kuitenkin  tarvittaessa voitava todistaa.

Käykö pohjoismaissa ajokortti henkilöllisyyden todentamiseen?

Kyllä! Jos Pohjoismaiden kansalainen matkustaa ilman passia tai henkilökorttia on suositeltavaa, että hänellä on mukanaan jokin muu viranomaisen myöntämä asiakirja esim. ajokortti

Matkaseurueen mukana matkustavan alaikäisen henkilöllisyyden todistamiseksi riittää myös Kela-kortti.

Lue lisää rajavartiolaitoksen sivuilta!

SCHENGEN-ALUEELLA MATKUSTAMINEN

Kun matkustat Schengenin säännöstöä soveltavasta maasta toiseen, matkustusasiakirjaa ei yleensä viranomaisen toimesta tarkasteta. Sinun on kuitenkin pidettävä mukanasi voimassa olevaa, kussakin jäsenmaassa hyväksyttyä matkustusasiakirjaa.

Lisätietoja Schengen-alueella liikkumisesta saat Suomen Ulkoasiainministeriön sivuilta

Schengen-valtioita ovat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro.

 

AJANKOHTAISTA

Ajankohtaiset uutiset passista/henkilökortista ja sen hakemisesta

PASSIEN HAUSSA RUUHKAA

Poliisin passi-, henkilökortti- ja neuvontapalvelut ovat ruuhkautuneet!

Ruotsi aloittaa henkilöllisyystodistusten tarkastukset

Kaikkien Suomesta ja Ahvenanmaalta Ruotsiin matkustavien yli 18-vuotiaiden tulee esittää voimassa oleva henkilöllisyystodistus

AJANKOHTAISET UUTISET

Täältä löydät ajankohtaisimmat YLEn uutiset koskien passeja!