fbpx

PASSIKUVA

SUOMI

Palvelumme

ILMAN AJANVARAUSTA

Meillä pääset passikuvalle juuri silloin kun sinulle sopii

SÄHKÖISENÄ SUORAAN POLIISILLE

Passikuvasi toimitetaan suoraan poliisin palvelimelle. Saat kuvatunnuksen samantien tekstiviestitse!

VALITSE MIELUINEN KUVA

Meillä saat aina katsoa millainen kuva tuli ja valita itse parhaimman kuvasi!

Arvostelut

%

Asiakas tyytyväisyys

Sirpa Pahalahti
Sirpa Pahalahti
2024-01-24
Ystävällinen ja nopea palvelu passikuvauksessa.
kai laine
kai laine
2024-01-22
Mitäs nyt viidentähden palvelusta on enää sanomista eiköhän kerro kaiken
Tero Peura
Tero Peura
2024-01-16
Nopea ja hyvä palvelu
Maxim Grimbaum
Maxim Grimbaum
2024-01-05
Hieno palvelu!
MIKÄ ON PASSI? ENTÄ PIKAPASSI?

MIKÄ ON PASSI?
Passi on Suomen kansalaiselle myönnettävä matkustusasiakirja. Passi toimii myös virallisena henkilöllisyystodistuksena. Myös aivan pienillä lapsilla tulee olla passi.

Huomioithan passia käyttäessäsi seuraavat seikat:
Voit matkustaa vain voimassa olevalla passilla. Rikkinäisellä tai vanhentuneella passilla et pääse läpi rajatarkastuksesta!
Muista aina tarkistaa matkakohteesi matkustusmääräykset, millaisella passilla kyseiseen maahan voi matkustaa ja mitä muita, esim. Passin voimassaoloaikaan liittyviä vaatimuksia valtiolla on.
Sinulla voi olla pääsääntöisesti hallussasi vain yksi voimassa oleva passi. Hakiessasi uuden passin, vanha passisi raukeaa, vaikka siinä olisi voimassaoloaikaa jäljellä.
Tavallinen passi on voimassa 5 vuotta.

Passihakemusta varten tarvitset passikuvan, sähköisen tai paperisen. Hakemuksen voit tehdä niin verkossa kuin poliisin lupapalvelupisteellä. Sähköinen passikuva käy myös silloin, kun teet hakemuksen lupapalvelupisteellä. Pidä kuvatunnus tallessa!

PIKAPASSI
Passi voidaan toimittaa myös lisämaksusta nopeutetusti. Pikapassi on noudettavissa viimeistään kahden arkipäivän kuluessa, mikäli olet jättänyt hakemuksen arkipäivänä klo 9 mennessä ja saman päivän pikapassikiintiössä on tilaa!

EXPRESS PASSI
Express-passi on normaali passi, joka toimitetaan express-toimitusnopeudella.
Valmis passi on noudettavissa samana iltapäivänä klo 16, mikäli teet hakemuksen verkossa klo 9 mennessä ja jos saman päivän express-kiintiössä on tilaa.
Jos teet hakemuksen lupapalvelupisteessä TAI verkkohakemus vaatii tunnistuskäynnin, on aikaraja klo 11. Jos jätät hakemuksen myöhemmin tai tilaa on vasta seuraavan päivän kiintiössä, voit noutaa passin seuraavana arkipäivänä klo 16. Hakemuksia käsitellään vain arkipäivisin!

Voit hakea Express-passia mistä tahansa lupapalvelupisteestä, mutta valmis passi toimitetaan vain alla oleviin noutopisteisiin:

Matkahuollon Kampin terminaali, Kampin keskus Narinkka 1, Helsinki
R-kioski, Terminaali 2, Helsinki-Vantaan lentoasema
Verkkokauppa.comin 24 h kioski, Tyynenmerenkatu 11, Helsinki

PASSIN NOUTO
Tavallinen passi toimitetaan valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen, kun voit noutaa passisi! Ilmoituksesta löytyy lähetystunnus, jonka tarvitset hakiessasi passin. Noutaessasi passia sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja näytettävä lähetystunnus. Henkilöllisyys voidaan todistaa passilla tai henkilökortilla.
Mikäli sinulla ei ole voimassa olevaa passia tai henkilökorttia, vanhaksi (hieman aikaa sitten ) mennyt passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei ole toisin ilmoitettu.
Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen passia noudettaessa.
Halutessasi voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan passisi. Passin noutajalla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti). Vanhentunutta passia tai henkilökorttia ei hyväksytä.
Lapsen huoltaja ei tarvitse valtakirjaa noutaessaan alaikäisen lapsensa passia.
Passin toimitusaika on ruuhkasta riippuen 8-12 arkipäivää!

3 ASKELTA PASSIN HAKUUN

Voit tehdä passihakemuksen helposti nyt myös verkossa!

1. TULE KUVATTAVAKSI LIIKKEESEEMME, lähetämme kuvasi suoraan sähköisenä poliisille. Saat samantien tekstiviestillä kuvatunnuksen, jonka tarvitset tehdessäsi hakemusta. Meille voit tulla ilman ajanvarausta!

2. TÄYTÄ HAKEMUS VERKOSSA, osoitteessa, www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Näppäile hakemukseen kuvatunnus, jonka lähetimme sinulle ja maksa hakemus verkossa. Yleensä voit tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti tarvitaan.

Hakemuksen voi tehdä myös kokonaan poliisin lupapalvelupisteellä, mutta sähköisesti tehty hakemus on halvempi ja nopeampi. Sähköinen kuva kelpaa myös silloin, kun teet hakemuksen kokonaan lupapalvelupisteellä. Muista pitää kuvatunnus tallessa!

Hakemukseen liitettävä kuva saa olla maksimissaan 6kk vanha. Voit hakea henkilökortin yhtä aikaa passin kanssa, sillä sama kuva käy molempiin!

3. PASSIN NOUTO
Tavallinen passi toimitetaan valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen, kun voit noutaa passisi! Ilmoituksesta löytyy lähetystunnus, jonka tarvitset hakiessasi passin. Noutaessasi passia sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja näytettävä lähetystunnus. Henkilöllisyys voidaan todistaa passilla tai henkilökortilla.
Mikäli sinulla ei ole voimassa olevaa passia tai henkilökorttia, vanhaksi (hieman aikaa sitten) mennyt passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei ole toisin ilmoitettu.
Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen passia noudettaessa.
Halutessasi voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan passisi. Passin noutajalla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti). Vanhentunutta passia tai henkilökorttia ei hyväksytä.
Lapsen huoltaja ei tarvitse valtakirjaa noutaessaan alaikäisen lapsensa passia.
Passin toimitusaika on ruuhkasta riippuen 8-12 arkipäivää!

MIKÄ ON HENKILÖKORTTI?

MIKÄ ON HENKILÖKORTTI?
Henkilökortti on kuvallinen todistus henkilöllisyydestäsi. Henkilökorttia voi käyttää myös matkustusasiakirjana, passin sijaan tietyissä maissa. Katso poliisin sivulta lista maista, joissa henkilökortti käy matkustusasiakirjana.

HENKILÖKORTIN HAKEMINEN
Voit hakea henkilökorttia poliisin sähköisessä asiointipalvelussa tai lupapalvelupisteellä. Helpointa on kuitenkin tehdä hakemus netissä. Tässä ohjeet henkilökortin hakuun verkossa:

Tule kuvattavaksi liikkeeseemme, lähetämme kuvasi suoraan sähköisesti poliisille. Saat heti tekstiviestillä kuvatunnuksen, jonka tarvitset tehdessäsi hakemusta. Meille voit tulla ilman ajanvarausta!

Täytä hakemus netissä, osoitteessa www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Näppäile hakemukseen lähettämämme kuvatunnus. Maksa hakemus verkossa.

Yleensä sähköinen hakemus riittää, mikäli viranomainen on tunnistanut hakijan henkilökorttia tai passia varten enintään 6 vuotta sitten tai jos hakija on ollut tunnistushetkellä vähintään 12 vuotias ja nimi on edelleen sama kuin edellisessä kortissa tai passissa. Muissa tapauksissa hakijan täytyy käydä poliisin lupapalvelupisteellä tunnistettavana, ennen kuin hakemus päätyy käsiteltäväksi. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle tehdessäsi hakemusta, mikäli tunnistuskäyntiä tarvitaan.

Hakemuksen voit tehdä myös kokonaan poliisin lupapalvelupisteellä, mutta sähköisesti tehty hakemus on halvempi ja nopeampi.
Sähköinen kuva kelpaa myös silloin, kun teet hakemuksen kokonaan lupapalvelupisteellä. Älä hukkaa kuvatunnusta, sillä tarvitset sen myös asioidessasi lupapalvelupisteellä!
Henkilökorttihakemukseen tarvitaan 1 passikuva (enintään 6kk vanha). Jos sinulle on myönnetty hieman aikaa sitten passi, jossa oleva kuva on alle 6 kk vanha, voit käyttää samaa kuvaa myös henkilökorttihakemuksessasi.

HENKILÖKORTIN NOUTO
Tavallinen henkilökortti toimitetaan kirjekuoressa valitsemaasi Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteeseen. Saat saapumisilmoituksen kun voit noutaa korttisi! Ilmoituksesta löytyy lähetystunnus. Noutaessasi henkilökorttia, sinun on todistettava henkilöllisyytesi ja näytettävä lähetystunnus. Henkilöllisyys voidaan todistaa passilla tai henkilökortilla. Mikäli sinulla ei ole voimassaolevaa passia tai henkilökorttia, vähän aikaa sitten vanhaksi mennyt passi tai henkilökortti kelpaavat myös, ellei ole toisin ilmoitettu.
Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden todistamiseen henkilökorttia noudettaessa.
Halutessasi voit valtuuttaa toisen henkilön noutamaan korttisi. Hakijalla tulee olla voimassa oleva henkilöllisyystodistus (passi tai henkilökortti). Vanhentunutta passia tai henkilökorttia ei hyväksytä.
Lapsen huoltaja ei tarvitse valtakirjaa noutaessaan alaikäisen lapsensa passia.

SÄHKÖINEN VAI PAPERINEN PASSIKUVA?

MIKÄ ON SÄHKÖINEN PASSIKUVA?

Sähköinen passikuva lähetetään suoraan valokuvaamosta poliisille. Saat kuvauksen yhteydessä kuvatunnuksen, jonka syötät järjestelmään passihakemusta tehdessäsi. Sähköinen passikuva käy myös asioidessasi poliisin lupapalvelupisteellä, muista ottaa koodi mukaan!

Tavalliseen henkilökortti- tai passihakemukseen käy niin sähköinen kuin paperinenkin kuva mutta ainoastaan sähköisellä kuvalla voit tehdä hakemuksen verkossa alusta loppuun.

SÄHKÖINEN PASSIKUVA KÄY SEURAAVISSA HAKEMUKSISSA:
PASSI (kaikki poliisin ja
Maahanmuuttoviraston myöntämät
tyypit, mukaan lukien väliaikainen passi, muukalaispassi ja
pakolaisen matkustusasiakirja)
HENKILÖKORTTI (Pois lukien väliaikainen henkilökortti)
JÄRJESTYKSENVALVOJAKORTTI
VARTIJAKORTTI myös väliaikainen vartijakortti
TURVASUOJAAJAKORTTI
ASEENKÄSITTELYLUPA
OLESKELULUPA, oleskelulupakortin uusiminen ja EU- kansalaisen perheenjäsenen oleskelukortti

Paperisen passikuvan tarvitset mopo- ja ajokorttia varten.

AJOKORTTIKUVA

Ajokorttia sekä mopokorttia varten tarvitset paperikuvat.

Sähköinen passikuva käy ajokorttiin vain siinä tapauksessa että poliisi on hyväksynyt kuvasi passia tai henkilökorttia hakiessa. Jos olet uusimassa passia/henkilökorttia JA ajokorttia, voit käyttää samaa sähköistä passikuvaa, kunhan teet ensin passi/henkilökortti hakemuksen. Passin/henkilökortin myöntämisen jälkeen voit käyttää kuvaasi ajokortissa.

 

HENKILÖKORTTI MATKUSTUSASIAKIRJANA

Henkilökorttia voi myös käyttää passin sijaan matkustusasiakirjana.

Otathan huomioon että ilman huoltajien suostumusta myönnetty alaikäisen henkilökortti, ilman matkustusoikeutta myönnetty henkilökortti tai ulkomaalaiselle myönnetty henkilökortti sekä väliaikainen henkilökortti eivät käy matkustusasiakirjana.
Kurkkaa poliisin sivulta, missä maissa henkilökortti käy passin sijaan matkustusasiakirjana: https://www.poliisi.fi/henkilokortti/henkilokortin_kaytto

TIESITKÖ! Pohjoismaissa et tarvitse matkustusasiakirjaa, mutta sinun on aina  kyettävä osoittamaan henkilöllisyytesi ja se, että olet jonkin Pohjoismaan kansalainen. HUOM! Ajokortissa ei ole vaadittavaa kansalaisuusmerkintää, ajokortin maatunnus määrittää vain ajokortin omistajan syntymäpaikan.

HUKKASIN PASSINI / HENKILÖKORTTINI

PASSI/HENKILÖKORTTI ON KADONNUT!
Jos passisi/henkilökorttisi on kadonnut tai varastettu on tärkeää tehdä siitä samantien ilmoitus, väärinkäytön estämiseksi. Voit tehdä ilmoituksen sähköisellä rikosilmoituslomakkeella tai poliisin toimipisteellä asioimalla. Ulkomailla voit tehdä ilmoituksen Suomen edustustolle. Ilmoituksen teon jälkeen voit hakea normaalisti uutta passia/korttia. kun olet ilmoittanut henkilökortin katoamisesta, poliisi kirjaa ilmoituksen ja peruuttaa kortin. Peruutettua korttia ei pysty enää käyttämään, eikä sitä voi palauttaa voimaan, vaikka se löytyisikin!

PASSI/HENKILÖKORTTI ON MENNYT RIKKI!
Jos passisi/korttisi on mennyt rikki, ota yhteyttä poliisin lupapalvelupisteeseen tai ulkomailla Suomen edustustoon. Rikki menneellä tai muuten turmeltuneella passilla/kortilla ei kannata matkustaa, sillä matkasi voi stopata jossain rajatarkastuspisteessä.

5 VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN KUVAAN

Passikuvissa perussääntönä on, että kasvojen täytyy näkyä kokonaan, asusteet tai hiukset eivät saa peittää kasvoja, silmien on erotuttava selvästi ja ilmeen tulee olla neutraali.

Suu ei saa olla auki. Pienten vauvojen kohdalla voidaan tästä hieman joustaa.

Silmälasit suositellaan ottamaan pois kuvausta varten. Näin ehkäistään lasien luomat varjot, heijastukset ja vääristymät.

Tummia laseja tai silmälappua saa käyttää vain terveydellisistä syistä.

Kuvassa saa pitää päähinettä ainoastaan uskonnollisista tai terveydellisistä syistä.

Peruukki on sallittu vain, jos se on henkilöllä päivittäisessä käytössä, kuten lääketieteellisistä syistä. Peruukkia koskee samat säännöt kuin oikeita hiuksiakin, eli ei saa peittää kasvoja.

Passikuvissa saa olla koruja ja meikkiä, kunhan ne eivät heikennä tunnistettavuutta. Esimerkiksi puuteria on hyvä käyttää kasvojen kiillon poistamiseksi.

5 VINKKIÄ ONNISTUNEESEEN PASSIKUVAAN

1. ASENTO
Työnnä kasvosi hieman eteenpäin. Kasvokuvassa leukalinjan erottuminen vaikuttaa hyvinkin paljon! Leukalinjan näkymättömyys on usein syynä siihen että henkilö näyttää passikuvassa pyöreäkasvoisemmalta kuin todellisuudessa on. Pään työntäminen eteenpäin luo selkeämmän, kuvassa näkyvän leukalinjan.

2. RYHTI
Istu ryhdikkäästi! Pidä hartiat rentona ja takana.

3. ILME
Passikuvassa ilmeen tulee olla neutraali. Muista hymyillä silmillä, myöskään pieni suupielien kääntö ylöspäin ei ole väärin!

4.YLEISILME
Ennen kuvausta tsekkaa hiukset ja asettele ne niin etteivät pääse kasvoille, silmien eteen tai luo varjoja! Kannattaa myös katsoa että meikki on kunnossa, eikä kasvot kiillä. Vaatetuksessa kannattaa välttää valkoista, sillä passikuvan tausta on valkoinen, tällöin vaalea paita hukkuu helposti taustaan. VINK! Puuterilla saat helposti kiillon poistettua.

5.TULE HYVILLÄ MIELIN
Älä ota turhaan stressiä kuvaukseen saapumisesta! Me ammattilaiset olemme täällä teitä varten ja teemme kaikkemme onnistuneen passikuvasi eteen. Meillä saat myös itse valita passikuvasi!

TO DO LIST MATKAAN LÄHTIJÄLLE

Matkaan lähtö on huomattavasti stressittömämpää kun olet hyvissä ajoin ottanut huomioon nämä seikat:

1. TARKISTA  ETTÄ PASSISI ON VOIMASSA

Tarkista passisi voimassaolo hyvissä ajoin! Jos huomaat passisi vanhentuneen, ehdit vielä hakea uuden joko tavallisella toimitusajalla (toimitus 5-8 arkipäivää), pikapassina (toimitus 2 arkipäivän kuluessa) tai Express-passina (toimitus samana tai viimeistään seuraavana päivänä).

2. TARKISTA MAAKOHTAISET MATKUSTUSMÄÄRÄYKSET

On tärkeä myös tarkistaa maakohtaiset matkustusmääräykset, millaisella passilla kyseiseen maahan voi matkustaa ja mitä muita, esim. Passin voimassaoloaikaan liittyviä vaatimuksia valtiolla on tai  vaaditaanko maahan viisumia.

3. MATKUSTUSILMOITUS

Jos olet lähdössä reissuun, esim. riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä ulkoministeriön sivuilla matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi tavoittaa sinut kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

4. MATKAVAKUUTUS

Ollessasi reissussa, mitä vain voi tapahtua ja onkin hyvä varautua sattumuksiin  matkavakuutuksella. Matkavakuutus on helppo ottaa ja voit ottaa sen kattamaan vain matkalla olo aikasi.

5. ROKOTUKSET

Rokotukset kannattaa hoitaa alta pois jo hyvissä ajoin enne reissua tai reissun suunnittelua.

Pikainfo

VIRALLINEN HENKILÖLLISYYSTODISTUS

Suomessa virallisia henkilöllisyystodistuksia ovat passi ja henkilökortti. Ajokortti ei enää käy henkilöllisyyden todentamiseen.

PASSIN HAKU VERKOSSA
  1. Tule kuvattavaksi liikkeeseemme, lähetämme kuvasi suoraan sähköisenä poliisille. Saat samantien tekstiviestillä kuvatunnuksen, jonka tarvitset tehdessäsi hakemusta. Meille voit tulla ilman ajanvarausta! Aukioloajat löydät liikekohtaisilta sivuilta.                                      
  2. Täytä hakemus netissä, osoitteessa, www.poliisi.fi/asiointipalvelu. Näppäile hakemukseen kuvatunnus, jonka lähetimme sinulle ja maksa hakemus verkossa.                                                                                                                                                               
  3. Yleensä voit tehdä hakemuksen alusta loppuun verkossa, mikäli sinulta on otettu sormenjäljet aiempaa passia varten (enintään 6 vuotta sitten) ja nimesi on sama kuin edellisessä passissa. Jos nämä ehdot eivät täyty, voit tehdä hakemuksen verkossa, mutta se otetaan käsittelyyn vasta kun olet käynyt lupapalvelupisteellä tunnistettavana. Järjestelmä kuitenkin kertoo sinulle hakemusta täyttäessäsi jos käynti tarvitaan.
SÄHKÖINEN PASSIKUVA

Sähköinen passikuva lähetetään suoraan valokuvaamosta poliisille. Saat kuvauksen yhteydessä kuvatunnuksen, jonka syötät järjestelmään passihakemusta tehdessäsi. Sähköinen passikuva käy myös asioidessasi poliisin lupapalvelupisteellä, muista ottaa koodi mukaan!

MITEN PASSIKUVASSA TULEE OLLA

Passikuvissa perussääntönä on, että kasvojen täytyy näkyä kokonaan, asusteet tai hiukset eivät saa peittää kasvoja, silmien on erotuttava selvästi ja ilmeen tulee olla neutraali.

Suu ei saa olla auki. Pienten vauvojen kohdalla voidaan tästä hieman joustaa.

Silmälasit suositellaan ottamaan pois kuvausta varten. Näin ehkäistään lasien luomat varjot, heijastukset ja vääristymät.

Tummia laseja tai silmälappua saa käyttää vain terveydellisistä syistä.

Kuvassa saa pitää päähinettä ainoastaan uskonnollisista tai terveydellisistä syistä, tällöinkään ne eivät saa peittää kasvoja tai luoda kasvoille varjoja.

Peruukki on sallittu vain, jos se on henkilöllä päivittäisessä käytössä, kuten lääketieteellisistä syistä.

Passikuvissa saa olla meikkiä, kunhan se ei heikennä tunnistettavuutta. Esimerkiksi  puuteria on hyvä käyttää kasvojen kiillon poistamiseksi.

MAKSUSITOUMUS

Meillä voit asioida myös maksusitoumuksen kanssa! 

Maksusitoumus on asiakirja, jolla esimerkiksi Kela sitoutuu maksamaan asiakkaalle annettavan tuotteen tai palvelun kustannukset tai osan niistä. Kela voi esimerkiksi antaa perustoimeentulotukea saavalle asiakkaalle maksusitoumuksen passia sekä passikuvaa varten, jolloin valokuvaamo sekä poliisi laskuttavat Kelaa. 

Asioidessasi liikkeessä anna maksusitoumus palveluntuottajalle. Huomioithan, että maksusitoumuksilla on voimassaoloaika sekä enimmäissumma. Tarkistathan että maksusitoumus on osoitettu nimenomaan passikuvaukseen tai siihen kuuluu passikuvaus!

OLESKELULUPA

Oleskelulupahakemuksiin tarvitset liitteeksi passikuvan. Kuvan tulee olla poliisin passikuvaohjeiden mukainen, eikä se saa olla yli 6 kk vanha.  Hakemukseen voit käyttää joko sähköistä tai paperista kuvaa. Sähköistä kuvaa käyttäessäsi muista vain ottaa saamasi kuvatunnus mukaasi Maahanmuuttoviraston palvelupisteelle!

 

Lue lisää oleskeluluvista sekä niiden hakuprosesseista osoitteessa: https://migri.fi/etusivuhttps://migri.fi/oleskelulupahakemukset